O singură doză a vaccinului anti-Covid reduce la jumătate posibilitatea de transmitere a virusului, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie

O singură doză a vaccinului anti-Covid reduce la jumătate posibilitatea de transmitere a virusului, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie

Constatarea Autorității publice de sănătate din Anglia (PHE) oferă o rază de speranță – pandemia poate fi controlată, deoarece persoanele vaccinate sunt mult mai puțin susceptibile de a transmite virusul. Studiul arată că persoanele cărora li s-a administrat o singură doză a unuia dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech sau Oxford/AstraZeneca – și care s-au infectat cel puțin trei săptămâni mai târziu – au avut cu 38%, respectiv 49% mai puține șanse de a transmite virusul persoanelor care locuiesc în aceeași gospodărie, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate.

Protecția a fost observată la aproximativ 14 zile după vaccinare, cu niveluri similare, indiferent de vârstă. Alte studii au demonstrat deja că administrarea ambelor doze este extrem de eficientă pentru a opri îmbolnăvirea persoanelor și pentru a evita spitalizarea.

Experții vor evalua acum dacă două doze de vaccin pot reduce și mai mult transmisia virusului.

„Este o veste grozavă – știm deja că vaccinurile salvează vieți și acest studiu prezintă cele mai cuprinzătoare date din lumea reală, care arată că au redus și transmiterea virusului”, transmite PHE.

„În plus, întărește faptul că vaccinurile reprezintă cea mai bună cale de a ieși din pandemie, deoarece te protejează și te pot împiedica să infectezi pe cineva apropiat”, a spus ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

„Îndemn pe toată lumea să se vaccineze și să se asigure că primește și rapelul, pentru o protecție completă”.

Studiul, care încă nu a fost evaluat de experți independenți, a inclus peste 57.000 de persoane care erau contactele unei persoane vaccinate. Au fost comparate cu aproape 1 milion de persoane de contact care nu făcuseră vaccin.

Contactele au fost definite ca fiind cazuri secundare de coronavirus dacă au dat rezultate pozitive la două până la 14 zile după cazul inițial depistat. Majoritatea persoanelor din studiu au sub 60 de ani.

„Deși aceste constatări sunt încurajatoare, chiar dacă ai fost vaccinat este foarte important să acționezi în continuare ca și cum ai avea virusul, să menții o igienă bună a mâinilor și să respecți distanțarea fizică”, spune dr. Mary Ramsay, responsabil cu vaccinarea la PHE.

Datele sondajului național Covid-19 privind infectările, desfășurat de Universitatea din Oxford și Oficiul de Statistică Națională (ONS) arată, de asemenea, că vaccinurile ar putea reduce transmisia.

O singură doză a vaccinurilor Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca a redus cazurile de coronavirus cu aproape două treimi și a fost eficientă în proporție de 74% împotriva infectării simptomatice, potrivit datelor din Marea Britanie.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook