Consecințele consumului de alcool după vaccinarea anti-Covid. Explicațiile specialiștilor americani

Consecințele consumului de alcool după vaccinarea anti-Covid. Explicațiile specialiștilor americani

După mai bine de un an de la debutul pandemiei, speranța că vaccinul va pune capăt izolărilor și restricțiilor este din ce în ce mai aprinsă. Mulți au fost deja inoculați, unii cu ambele doze, iar sărbătoarea pare să înceapă în anumite regiuni. Circumstanță în care se pretează să ciocnești câteva pahare. Dar poate alcoolul reduce eficiența vaccinului?

Pe scurt, depinde cât de mult bei, spun specialiștii.

Nu există dovezi care să arate că un pahar sau două pot interfera cu răspunsul imun. Unele studii relevă chiar că, pe termen lung, consumul moderat de alcool poate sprijini sistemul imunitar, prin reducerea inflamației.

Pe de altă parte, consumul excesiv de băuturi alcoolice poate inhiba sistemul imunitar și ar putea limita eficacitatea vaccinului, potrivit experților. Având în vedere că poate dura câteva săptămâni până când organismul generează niveluri importante de anticorpi împotriva coronavirusului, orice factor care interferează cu răspunsul sistemului imunitar ar putea afecta rata de protecție oferită de serul anti-Covid.

„Dacă de regulă bei cu moderație, nu există niciun risc legat de consumul de alcool după vaccinare”, spune Ilhem Messaoudi, directorul Centrului de Cercetare Virusologică din cadrul Universității California și coordonator al cercetării legate de efectele consumului de alcool în legătură cu răspunsul imunitar. „Dar trebuie să conștientizăm ce înseamnă cu adevărat consum moderat de alcool. Este periculos să consumăm cantități mari de alcool, deoarece consecințele asupra tuturor sistemelor biologice, incluzând sistemul imunitar, sunt destul de severe”.

Consum moderat presupune maximum două pahare de alcool în cazul bărbaților și unul singur pentru femei. Consum excesiv reprezintă patru sau mai multe pahare pentru bărbați și trei sau mai multe pentru femei.

Cantitățile standard pentru „un pahar”: 140 ml de vin, 40 ml de băuturi spirtoase, 340 ml de bere.

Primele dezbateri privind consumul de alcool în asociere cu vaccinul anti-Covid au apărut după ce un oficial rus a avertizat în decembrie 2020 că cetățenii trebuie să evite să consume alcool cu două săptămâni înainte de vaccinare și alte 42 de zile după.

Studiile clinice ale vaccinurilor aprobate de Agenția americană pentru Medicamente nu au luat în calcul consecințele consumului de alcool în perioada vaccinării.

Un alt motiv pentru a reduce consumul de alcool este că, pe lângă mahmureala resimțită, poate amplifica eventualele efecte secundare ale vaccinului – febră, dureri musculare, disconfort, spune Angela Hewlett, profesor de boli infecțioase la University of Nebraska Medical Center. Dar consideră că oamenii nu ar trebui să evite alcoolul, atât timp cât consumă responsabil.

„Un pahar de șampanie nu va inhiba sistemul imunitar, probabil”, crede ea.

Sursa: New York Times 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook