În încercarea de a atinge borna „Zero Covid”, Australia și Noua Zeelandă s-au transformat în închisori

În încercarea de a atinge borna „Zero Covid”, Australia și Noua Zeelandă s-au transformat în închisori

de Zoe Strimpel, pentru The Telegraph

Într-o seară, o prietenă în mod normal puternică și flegmatica a venit la un picnic nocturn într-o grădină comună din apropiere. Dintr-o dată, aproape în lacrimi, a lăsat să erupă nefericirea teribilă pe care o resimte fiind blocată într-un apartament mic, împreună cu soțul și copilul de 2 ani. Nu voi uita niciodată momentul în care, cu ochii sticloși, s-a uitat în gol și a spus: „Am nevoie de o vacanță. Trebuie să ies de aici”.

Și, prin « afară », a vrut să spună « afară din Marea Britanie ». Nicio « staycation » (vacanță acasă) nu îți oferă resuscitarea de care are nevoie prietena mea. Ea are nevoie – cu toții avem nevoie – să plecăm din când în când și să ne cufundăm într-o cultură diferită, hrană diferită. Și nu, cea din propria țară nu e suficientă.

Din fericire, prietena mea va putea face o astfel de călătorie în curând. Acest lucru nu se poate spune despre rezidenții din Australia și Noua Zeelandă, țări care au ales calea – mult lăudată de toți ciudatii de stânga care vor să sufere la maximum – a închisorii totale pe viață. Țări care, pe măsură ce restul lumii caută modalități de a reveni la normal în era Covid, au ales să rămână închisori, fără ca nimeni să poată ieși și unde foarte puțini pot intra. Nu le mai rămâne altă cale – și, mai mult, sunt satisfăcuți de asta.

Urmărind și aproape realizând un Zero Covid în propriile lor teritorii, țările de la antipozi au puține șanse să se deschidă către restul lumii, lume care acum a devenit mare si rea. Cu excepția cazului în care, desigur, conducerea lor este fie lobotomizată, fie înlocuită. Pentru ca Zero Covid nu este și nu va fi niciodată în cărți la nivel global, niciodată.

Liderii australieni par să aibă o plăcere perversă de a-și ține populația sub cheie. Cum altfel să explic declarația ministrului Sănătății, Greg Hunt, potrivit căreia „chiar dacă toată țara este vaccinată, nu vom putea deschide frontierele”?

Nenumărați bunici britanici nu au reușit să-și întâlnească nepoții australieni. Nenumărați copii nu au putut să-și îmbrățișeze părinții. Mii de australieni sunt blocați în întreaga lume, incapabili să se întoarcă acasă. Au fost o mulțime de strigate de nemulțumire, dar guvernul conduce cu mână de fier, de tip stalinist. Și-a făcut închisoarea și acum vrea să se prăbușească în ea – aparent la infinit.

Este aproape prea dureros de urmărit. Săptămâna trecută, am văzut scene de extaz australian și neozeelandez în timp ce bula de călătorie așteptată cu disperare între cele două țări a fost deschisă. În fața imaginilor îmbrățișărilor din fantomaticele holuri de pe aeroportul din Auckland și Sydney, m-am trezit suspinând amarnic. Atâta recunoștință pentru ceva atât de tragic și derizoriu.

Australia nu are aproape niciun caz Covid – acesta este premiul pentru a deveni o închisoare – dar, după cum înțelege restul lumii, Zero Covid nu există, de fapt. De aceea, cazurile au apărut în mod regulat, ca prin magie, chiar și în Noua Zeelandă, după câteva luni de pauză. Este motivul pentru care un muncitor aeroportuar complet vaccinat a dat rezultate pozitive la o zi după ce bulele de călătorie au fost deschise, săptămâna trecută. Și de aceea, în majoritatea locurilor din lume, un singur test pozitiv nu este tratat ca o catastrofă totală.

Australia oferă o viziune tulburătoare despre cât de rele ar putea deveni lucrurile. Arată ce a reușit Covid să facă unei țări odată sănătoase.

Nu contează cât de frumoasă și minunată este Australia vara, acum este o închisoare. Aș alege Anglia veche ploioasă în orice zi dacă ar însemna libertatea de a circula.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook