Bolile angajaților moderni: sindromul burnout, asociat cu bătăile neregulate ale inimii 

Bolile angajaților moderni: sindromul burnout, asociat cu bătăile neregulate ale inimii 

Sindromul burnout, starea de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, este asociat cu bătăile neregulate ale inimii, o tulburare medicală potențial fatală, potrivit unui nou studiu citat de cnn.com.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și este cauza principală de infarct în Europa și SUA. Afectează peste 33 de milioane de persoane la nivel mondial.

Multe persoane care suferă de fibrilație atrială manifestă simptome precum dureri în piept, palpitații, dificultăți respiratorii și oboseală, însă alți pacienți nu prezintă niciun semn al bolii, care poate fi fatală.

Potrivit unui nou studiu publicat în European Journal of Preventative Cardiology, oboseala și stresul cronic pot fi un factor în dezvoltarea maladiei.

„Știam că stresul poate provoca alte tipuri de maladii cardiace, dar acesta este primul care asociază clar oboseala cronică și riscul crescut de aritmie cardiacă”, a spus autorul studiului, Parveen Garg, profesor la Școala de medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.

„Știm despre câțiva factori de risc principali, ca obezitatea, hipertensiunea arterială și fumatul, dar aceștia nu explică totul despre motivele pentru care apare această tulburare”, a spus Garg.

Potrivit American Institute of Stress, 80% dintre angajații americani suferă din cauza stresului la locul de muncă, jumătate dintre aceștia indicând că au nevoie de metode de gestionare a problemei.

Specialiștii spun însă că nu numai stresul este vinovat, ci și bombardarea constantă cu informații, conectarea constantă la social media, cursa pentru a fi cel mai bun pe toate planurile, sindromul burnout nefiind limitat doar la locul de muncă.

Studii anterioare au stabilit o legătură puternică între furie, anxietate, depresie, oboseală și multe alte maladii cronice, inclusiv boala arterială coronariană și insuficiența cardiacă. Rezultatele nu au fost clare în ceea ce privește fibrilația atrială, unele studii asociind-o sindromului de stres posttraumatic, altele, depresiei.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook