Avertizare OMS| Vor fi boli mai grave decât Covid. „Nu suntem pregătiți pentru următoarea pandemie”

Avertizare OMS| Vor fi boli mai grave decât Covid. „Nu suntem pregătiți pentru următoarea pandemie”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că, în ciuda gravității pandemiei Covid-19, care a ucis mai mult de 1,7 milioane de oameni și a infectat zeci de milioane în decurs de un an, este urgent să ne pregătim pentru „un rău mai mare”.

„Este un apel de trezire”, a avertizat Michael Ryan, șeful OMS pentru situații de urgență, în cadrul ultimei conferințe de presă a organizației din acest an.

„Pandemia a fost foarte severă. S-a răspândit rapid peste tot în lume și a atins fiecare colț al planetei, dar nu este neapărat cel mai mare rău care se putea întâmpla”, a avertizat Ryan.

Deși recunoaște că virusul „se răspândește foarte ușor și ucide anumite categorii de risc, rata mortalității este relativ scăzută în comparație cu alte boli emergente”, și trebuie să „ne pregătim pentru ceva care poate fi și mai rău, în viitor”.

Consilierul OMS, Bruce Aylward, adaugat că, în ciuda acțiunilor desfășurate în lupta împotriva Covid-19 – inclusiv dezvoltarea unor vaccinuri eficiente într-un timp record – lumea este departe de a fi fost pregătita să lupte împotriva viitoarelor pandemii.

„Suntem la al doilea val al pandemiei și încă nu suntem pregătiți și nu suntem capabili să o gestionăm”.

„Chiar dacă am evoluat, nu suntem complet pregătiți pentru actuala pandemie, darămite pentru următoarea”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a preferat să vadă partea plină a paharului.

„În ce privește conștientizarea, cred că suntem pe drumul cel bun”, a spus el, subliniind că acum este momentul „să fim cu adevărat serioși”.

„Va trebui mai multă ambiție”, a concluzionat.

Sursa: Journal de Montreal

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook