AstraZeneca redenumește vaccinul anti-Covid. Va fi cunoscut drept „Vaxzevria”

AstraZeneca redenumește vaccinul anti-Covid. Va fi cunoscut drept „Vaxzevria”

Vaccinul laboratorului britanico-suedez AstraZeneca a fost redenumit Vaxzevria, a anunțat marți agenția suedeză de medicamente Läkemedelsverket, pe baza datelor publicate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Regulatorul a aprobat schimbarea numelui pentru vaccinul AstraZeneca pe 25 martie. Ambalajele vor fi înnoite, dar produsul în sine rămâne neschimbat.

Serul, denumit inițial simplu – Vaccin anti-Covid-19 AstraZeneca – a primit undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente pe 29 ianuarie. Ca prim pas, mai multe țări au decis să-l administreze doar persoanelor cu vârsta sub 55 de ani, din cauza lipsei de date cu privire la eficacitatea vaccinului la persoanele în vârstă.

Mai multe țări europene au suspendat temporar campania de vaccinare cu serul AstraZeneca la începutul lunii martie, după ce aproximativ 30 de persoane vaccinate au raportat efecte secundare grave.

EMA, care a reconfirmat pe 18 martie că vaccinul este „sigur și eficient” și că beneficiile depășesc riscurile, își continuă investigația.

AstraZeneca a atras furia UE prin reducerea repetată a livrărilor de vaccinuri. Acest lucru a dus la intensificarea tensiunilor dintre UE și Marea Britanie, iar Europa amenință să blocheze transportul dozelor produse pe teritoriul său către Marea Britanie. De asemenea, UE nu mai dorește să exporte vaccinuri în țări în care situația epidemiologică este mai bună sau în care procentul de persoane vaccinate este deja ridicat.

Sursa: Le Soir

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook