Apa de gură și soluțiile de spălare nazală neutralizează coronavirusul, potrivit unor studii realizate în SUA și Germania

Apa de gură și soluțiile de spălare nazală neutralizează coronavirusul, potrivit unor studii realizate în SUA și Germania

Apa de gură, soluțiile de spălare nazală și șampoanele diluate pentru bebeluși sunt noile elemente care pot fi folosite pentru a învinge Covid-19? Potrivit unui nou studiu american, acestea ar putea neutraliza o anumită formă de coronavirus, ceea ce aprinde speranța descoperirii unei noi soluții pentru reducerea ratelor de transmitere a Covid-19.

Este important să subliniem că această cercetare recentă nu sugerează în niciun caz că apa de gură ar fi un remediul miracol care te-ar putea proteja de coronavirus. În primul rând, studiul nu a fost bazat pe voluntari care au făcut gargară cu apă de gură. Experimentul a fost realizat în laborator, folosind celule umane cultivate. Prin urmare, efectele produselor precum apa de gură asupra diferitelor tipuri de coronavirus nu au fost încă testate la om.

În plus, trebuie specificat că oamenii de știință, pentru această cercetare, au folosit o formă de coronavirus numită HCoV-229E. Prin urmare, nu este SARS-CoV-2, care este coronavirusul din spatele pandemiei actuale Covid-19. Cu toate acestea, cei doi viruși fiind identici genetic, rezultatele obținute ar putea fi relativ similare.

Produse capabile să dezactiveze virusul

Noua cercetare a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Ea a expus celulele ficatului uman cultivate la soluții mixte care conțin virusul HCoV-229E, amestecat cu apă de gură diluată 1%, soluții de spălare nazală sau șampon pentru bebeluși. Toate aceste produse s-au dovedit a fi eficiente în dezactivarea virusului, în grade diferite.

La contactul cu virusul timp de un minut sau două, soluția din șampon diluat 1% pentru bebeluși ar putea dezactiva în proporție de 99,9% coronavirusul. Apa de gură și solutiile nazale au fost capabile de aceeași performanta în doar 30 de secunde. După o perioadă mai lungă (unul sau două minute), nu mai pot fi detectate urme ale virusului în celulele umane amestecate cu aceste două produse.

Acest studiu american susține cercetările germane publicate în iulie 2020. Acestea din urmă sugerează, de asemenea, că expunerea la apă de gură ar putea reduce semnificativ încărcătura virală. De data aceasta, studiul s-a axat pe SARS-CoV-2. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste două studii științifice nu poate garanta că rezultate similare ar putea fi observate la ființe umane.

Sursa: Science Alert

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook