Alexandru Chipciu – viața în carantină

Alexandru Chipciu – viața în carantină

“După moartea tatălui meu am început să-mi pun multe întrebări despre viață“

Alexandru Chipciu, jucătorul echipei CFR Cluj, este în carantină alături de familie,

Îi lipsește fotbalul, dar este recunoscător pentru timpul pe care îl petrece alături de soție si copii.

Pentru Alex, cititul este una dintre cele mai mari “puteri” pe care le are omul.

Chipciu ne-a răspuns la câteva întrebări, îți spune cum este viața lui în carantina și cum vede situația din Romania.

Alex, cum vezi tot ce se întâmplă în perioada asta?

A.C: E greu să spun! Ne sunt prezentate cifre irelevante atâta timp cât vorbim de un număr de cazuri confirmate din X persoane testate și nu din numărul total al populației! Văd că se strâng bani pentru echipamente medicale, dar statul de ce nu le asigură? Pentru ce plătim taxe dacă sistemul medical este la pământ în România? Medicii au toată admirația și tot respectul meu! Acum sunt ca soldații care pleacă la război – își sacrifică sănătatea, viața, familia – lupta pentru noi și nouă tot ce ni se cere pentru ai ajuta este să păstrăm distanțarea socială și dacă suntem nevoiți să ieșim, să folosim măști, mănuși și să ne spălam pe mâini.

Ce îți dorești să faci acum și nu poți din cauza carantinei?

A.C: Îmi doresc să ies la alergat în pădure. Sunt dependent de activitatea fizică, fac zilnic exerciții să-mi păstrez tonusul și condiția fizică. Îmi lipsește fotbalul, dar sunt recunoscător pentru timpul petrecut cu familia. Acum fac lucruri pe care într-o perioadă normală nu aveam niciodata timp să le fac.

Cum îți ajuți soția? Ce activități aveti cu cele mici?

A.C: Soția se ocupă de educație, fetele mari au grădinița online, ea face lectiile cu ele. Eu sunt responsabil de partea interactivă – jucăm Monopoly, Rummy. Și pentru că sunt obsedat de curățenie, eu mă ocup de datul cu aspiratorul, spălatul terasei, de grădină. Activitățile astea, pe lângă faptul că îmi ocupă timpul, mă solicită și din punct de vedere fizic.

Îți place să citești. Ce cărți ne recomanzi în vreme de carantină?

A.C: Fiecare citește în funcție de dorința de cunoastere. Pe mine cititul m-a ajutat să aflu răspunsurile multor întrebări care îmi treceau prin cap. După moartea tatălui meu am început să-mi pun multe întrebări legate de viață! Despre ce e viața ,de ce e și când se termină. Am citit de la filosofi antici și pâna la Andrei Pleșu, imi place mult “Despre frumusețea uitată a vieții”. Am citit bibliografiile multor sportivi – fotbaliști, tenismeni, baschetbaliști, dar și antrenori sau psihologi. Ultima a fost cea a lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams. Am păstrat idei pe care să le pun în practică când voi fi antrenor. Sunt sporturi diferite, dar psihologia sportivă e general valabilă. Cărți despre români și România care mi-au plăcut: “De ce e România altfel” a lui Lucian Boia – descrie românii de-a lungul timpului și motivul pentru care țara noastra este astăzi în situația în care este! Mi-a plăcut și “Maimuța carpatină” a lui Radu Paraschivescu. Pot să vorbesc mult despre cărti, dar o să închei printr-o concluzie: cititul m-a ajutat să aflu răspunsuri la întrebări, să ma adun și să mă ridic în perioadele dificile pe care le-am avut. M-a ajutat să fiu ambițios și cu dorință de succes în viața profesională. Cred că cititul este una dintre cele mai mari “puteri” pe care le ale omul.

Cum crezi că o să fie viața după criză ?

A.C: Un exercițiu de imaginație greu de făcut acum! Rămân optimist, sper să treacă cât mai repede și să ne întoarcem la meseriile noastre, la viețile noastre, dar să fi învățat ceva din experiența asta! Mă gândesc la cei care munceau fără cărți de muncă – din ce trăiesc? Ei sunt cei mai afectați, nu primesc ajutor din partea statului sau a altcuiva.

Alex ne-a trimis și un mesaj video în premieră la Smart Radio:

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook