Alain Delon privit prin ochii fratelui mai mic: „Abilități excepționale și defecte imense. Un câine nebun”

Alain Delon privit prin ochii fratelui mai mic: „Abilități excepționale și defecte imense. Un câine nebun”

Există Alain Delon… și Jean-François, fratele mai mic care a stat în preajma actorului fără să reușească vreodată să-l descifreze. „Este un OZN!” mărturisește acest Delon necunoscut publicului larg, dar atât de prezent în cariera lui Alain. „Titi”, așa cum îi plăcea lui Alain să-l numească, a oferit un interviu revistei Schnock, evocând relațiile lor familiale și profesionale.

„Alain Delon este din familie, dar în același timp, nu este”. O observație care rezumă relațiile celor doi frați, Jean-François fiind mai tânăr cu 11 ani. „A locuit între Bourg-la-Reine cu mama sa și L’Haÿ-les-Roses, cu tatăl său (sunt frați doar după tată)… La vârsta la care aș fi putut avea o relație strânsă cu el, era în Indochina”.

Plasat la vârsta de patru ani într-o familie din Fresnes, după separarea părinților, a rătăcit apoi din internat în internat. Delon este „expulzat din patru sau cinci stabilimente”, înainte de a se înrola în armată și de a fi trimis pe front. „Avea gustul bătăii. Nu era un tip vesel, ci mai degrabă un tânăr câine nebun”.

Zborul fericirii

Un om nepotrivit pentru fericire. Care, ca și în cântec, fuge de el de teamă că va evada. „El crede că a fost lăsat de izbeliște (…), dar nu vom avea niciodată ocazia să vorbim despre asta. Este tabu”, recunoaște Jean-François Delon, evocând în treacăt „lacrimile copilăriei timpurii” despre care vorbește Pascal Jardin, autor atât de des citat de fratele său mai mare.

Experința din Indochina rupe orice legătură dintre el și familia sa, Delon păstrând o ranchiună profundă față de părinții săi, pe care îi acuză că l-au „trimis la război”.

Jean-François Delon îl caracterizează pe fratele mai mare la întoarcerea sa din Indochina: „Când s-a întors, era nebun. Nu mai voia să-și vadă părinții, despre care nu avea amintiri frumoase. Apoi a frecventat Pigalle, curvele, mafioții. […] Într-o zi, în 1957, mergeam pe stradă cu tatăl meu și am văzut un afiș pentru un film « Când femeia se amestecă ». Și în partea de jos a acestuia, numele lui Alain Delon. Așa am aflat că este actor!”.

O coincidență care le permite celor doi frați să se întâlnească din nou, într-o seară din 1961, când Jean-François merge la teatru pentru a vedea « Ce păcat că este o curvă », în regia lui Luchino Visconti. Romy Schneider și Alain Delon sunt pe afiș. După piesă, fratele mai mic se furișează în loja lui Alain Delon. Este intimidat, ba chiar se adresează actorului cu dumneavoastra. O reuniune timidă, care duce la o colaborare îndelungată.

Meseria îi va apropia, Alain chemându-l pe Jean-François să lucreze din când în când la filmele sale. Bunuel, Deray, Melville, însuși Delon, îl angajează ca stagiar, apoi ca asistent de regie. „La Madly, Delon a vrut să fiu primul asistent. Deoarece nu aveam încă suficientă experiență, Pierre Caro, directorul de producție al Adel Productions, l-a preferat pe fratele lui René Clément, Claude. Așa că am fost doar al doilea”.

Pe platou, ca și în viață, Delon este distant, fără a fi indiferent. Își tratează fratele ca pe oricine altcineva, cu mare considerație profesională și profundă modestie: „Uneori aș fi vrut să mă cert cu el […]. Regret că nu a existat mai multă apropiere, dar el este așa cu toată lumea. Este animal, miroase. Are abilități excepționale și în același timp defecte imense. Totul și opusul său. […] Este cel mai imprevizibil tip pe care îl cunosc”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook