Al treilea val Covid pleacă din Europa Centrală. România, printre țările care înregistrează creșteri semnificative ale infectărilor

Al treilea val Covid pleacă din Europa Centrală. România, printre țările care înregistrează creșteri semnificative ale infectărilor

Multe țări din Europa Centrală se confruntă cu o creștere accentuată a numărului de noi cazuri zilnice de Covid-19. Cifrele nu sunt în totalitate edificatoare, mai ales că depind de strategia de testare. Dar oferă o imagine suficient de clară asupra evoluției epidimemice. În ultima săptămână, numărul cazurilor zilnice a urcat cu cel puțin 25% în mai multe țări europene, inclusiv Polonia, Republica Cehă și România. Creșterea depășește 50% în cinci dintre ele, situate în Balcani: Ungaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Kosovo. Toate înregistrau deja o rată de incidență foarte mare.

„Europa Centrală se confruntă cu începutul unui al treilea val, caracterizat prin rate de reproducere [numărul de persoane pe care un purtător le contaminează] mai mare de 1,15, uneori 1,2, în ultimele câteva săptămâni. Mortalitatea asociată este mare, chiar la un nivel alarmant, cum este cazul Cehiei”, spune epidemiologul Antoine Flahault, directorul Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva.

Noi restricții peste tot

Guvernele nu au de ales decât să reacționeze. Anunțurile s-au înmulțit în ultimele zile. Vineri a fost declarată stare de urgență în Cehia și va intra în vigoare duminică. Numărul contaminărilor a crescut cu 30% și este țara cu cea mai mare rată de incidență – 1.000 de cazuri noi pe zi la un milion de locuitori. „Dacă situația se înrăutățește cu încă 10%, vom intra complet în colaps. Spitalele nu pot accepta noi pacienți și oamenii vor muri în casele lor”, a avertizat imunologul Václav Hořejší. Începând de luni, școlile vor fi închise, iar deplasările vor fi limitate și chiar interzise, în funcție de fiecare departament.

În Polonia, masca devine obligatorie în spațiile publice. În Estonia, muzeele și teatrele vor rămâne închise și va fi interzise adunările mai mari de zece persoane în aer liber, între orele 6:00 și 21:00. Grecia a anunțat prelungirea izolării până pe 8 martie, în mai multe regiuni ale țării. Unele măsuri au fost relaxate înainte de Crăciun, dar, din februarie, școlile și magazinele „neesențiale” au fost închise din nou.

Multiple explicații posibile

Este greu de spus cu exactitate de ce este afectată în mod deosebit regiunea Europei centrale. Un punct comun este prezența variantei britanice, cu 30-70% mai contagioasă și care circulă în toate țările. Fluxurile de deplasare ar fi putut avea, de asemenea, un impact, precum și climatul și lipsa măsurilor stricte.

Sosirea noilor variante, mai transmisibile, rolul poluării aerului cu particule fine din timpul iernii (o utilizare mai mare a centralelor electrice sau pe cărbuni în această parte a Europei) și iarna în sine ar fi putut contribui la izbucnirea unui val care pare să provină din partea centrală a Europei, posibil din Bulgaria„, descrie Antoine Flahault.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook