Africa de Sud| „Scădere spectaculoasă” a numărului de cazuri Covid, în ciuda noii tulpini

Africa de Sud| „Scădere spectaculoasă” a numărului de cazuri Covid, în ciuda noii tulpini
Foto: Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud 

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat duminică seară o relaxare a restricțiilor impuse pentru combaterea Covid-19 în cea mai afectată țară de pe continent, după o „scădere spectaculoasă” a numărului de contaminări. Majoritatea activităților economice au fost reluate.

Ramaphosa a raportat o scădere constantă a contaminărilor și internărilor, în ultimele opt săptămâni. „Datorită scăderii numărului de infectări, țara poate acum ușura unele restricții privind călătoriile și activitatea economică”, a spus el. „O facem cu prudență”. Africa de Sud trece direct de la nivelul de alertă 3 la nivelul de alertă 1 – pe o scară de 5 -: stingerea este redusă și va fi acum în vigoare între miezul nopții și 4 dimineața.

Potrivit șefului statului, Africa de Sud a înregistrat puțin sub 10.000 de cazuri noi de Covid-19 în ultima săptămână, comparativ cu peste 40.000 în ultima săptămână a lunii ianuarie și cu aproximativ 90.000 în ultima săptămână din decembrie. El a atribuit „scăderea spectaculoasă” măsurilor de sănătate publică, schimbărilor de comportament și dobândirii imunității în cazul celor infectați anterior. Anumite măsuri restrictive au fost deja relaxate pe 1 februarie: vânzarea alcoolului și a adunărilor religioase fuseseră autorizate din nou.

Acord cu Johnson & Johnson

Sâmbătă, Africa de Sud a primit un al doilea transport de vaccinuri de la laboratorul american Johnson & Johnson. Până în prezent, peste 63.600 de cadre medicale au fost vaccinate. Persoanele vârstnice, profesorii, poliția, militarii, funcționarii publici, minerii – datorită naturii strategice a sectorului minier pentru economie și a muncii lor în spații restrânse – și persoanele cu comorbidități vor fi vaccinate începând cu sfârșitul lunii aprilie, în a doua fază.

Acuzat că a obținut târziu vaccinurile, în condițiile în care țara este de departe cea mai afectată de pe continent, guvernul sud-african a ajuns la un acord pentru livrarea a 11 milioane de doze Johnson & Johnson. În plus, 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer au fost de asemenea comandate, iar 12 milioane de doze sunt așteptate de la dispozitivul Covax, destinat alimentării țărilor defavorizate. Africa de Sud a înregistrat peste 1,5 milioane de infectări și aproape 50.000 de decese de la începutul pandemiei. Obiectivul autorităților este de a vaccina aproximativ 40 de milioane de oameni, sau 67% din populație, până la sfârșitul anului 2021.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook