Afganistan| Studenții și studentele sunt separați prin draperii care împart sălile de curs

Afganistan| Studenții și studentele sunt separați prin draperii care împart sălile de curs

Studenții din Afganistan se întorc la cursuri, pentru prima dată după ce talibanii au preluat controlul țării, dar, în unele cazuri, fetele sunt separate de băieți prin draperii sau paravane care împart sălile de clasă. La precedentul mandat al talibanilor, între 1996 și 2001, militanții au interzis femeilor accesul la educație și muncă.

Deși talibanii au promis că drepturile femeilor vor fi respectate, în concordanță cu legea islamică, nu este deocamdată clar ce presupune acest aspect.

Profesorii și studenții universităților din orașele importante – Kabul, Kandahar și Herat – spun că fetele sunt separate de băieți sau nu au acces în anumite zone ale campususrilor.

„Nu este normal să fie montate draperii”, spune Anjila, în vârstă de 21 de ani, studentă a Universității din Kabul. „M-am simțit groaznic atunci când am intrat în clasă… Ne întoarcem, treptat, în urmă cu 20 de ani.”

Și înainte de ocupația talibană fetele erau separate de băieți, dar sălile nu erau împărțite în mod fizic.

Un document prin care sunt implementate reguli privind reluarea cursurilor prevede o listă de măsuri printre care obligația fetelor de a purta hijab sau uși separate de acces pentru studente.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook