Afganii evacuați din Kabul trebuie să plătească o parte din costul operațiunii, spune un deputat belgian

Afganii evacuați din Kabul trebuie să plătească o parte din costul operațiunii, spune un deputat belgian

Problema afgană nu îl lasă indiferent pe fostul secretar de stat pentru azil și migrație din Belgia. Theo Francken, acum în opoziție cu guvernul federal belgian, nu vede o problemă legată de operațiunea de evacuare efectuată de soldați la Kabul, dar deputatul spune că refugiații ar trebui să ramburseze o parte din costul operațiunii.

„Sunt total de acord cu evacuarea afganilor care au ajutat armata belgiană sau persoanele care lucrau în ONG-uri pentru drepturile omului, drepturile femeilor. Desigur, sunt de acord că salvăm belgienii, chiar dacă nu aveam nicio obligație diplomatică de a face acest lucru. Și premierul a recunoscut acest lucru.”

„Însă atunci când există un mesaj clar de întoarcere urgentă, așa cum s-a întâmplat începând cu 7 august, cei care au rămas acolo și-au asumat responsabilitatea și, prin urmare, nu exista nicio obligație diplomatică de a-i salva. Știu, este datoria noastră umanitară și nu am nicio problemă cu asta. Spun doar că ar trebui să li se ceară să susțină o parte din costuri…”

1.422 de persoane aflate la bordul a 23 de aeronave de transport C-130H Hercules au fost evacuate din Kabul în cadrul Operațiunii Zmeul Roșu lansate de guvernul belgian după revenirea la putere a talibanilor din Afganistan.

Sursa: Le Soir

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook