Administrarea greșită a vaccinului AstraZeneca, posibila cauză a reacțiilor adverse grave

Administrarea greșită a vaccinului AstraZeneca, posibila cauză a reacțiilor adverse grave

Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) din Franța a confirmat existența riscului de dezvoltare a trombozei „atipice” legat de vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Există o creștere a numărului de tromboze după vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Jean-Louis Montastruc, profesor de farmacologie clinică la Spitalul Universitar din Toulouse, indică faptul că „nouă cazuri de tromboză atipică (în principal tromboflebită cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite în sânge) au fost raportate în perioada 12-18 martie”.

Legătura cronologică și clinică dintre tromboflebita cerebrală și injectarea vaccinului AstraZeneca a fost stabilită în aceste cazuri specifice, deoarece orice altă cauză nu a fost identificată.

În căutare de explicații

Majoritatea trombozelor sunt tratabile cu un anticoagulant, dar cele mai severe cazuri pot duce la leziuni neurologice sau chiar la deces, de exemplu prin obstrucționarea venelor din zona capului, în cazul trombozei cerebrale.

Oamenii de știință emit ipoteza că formarea cheagurilor de sânge care blochează fluxul sanguin în termen de câteva zile după injectarea unei doze de vaccin AstraZeneca ar putea fi cauzată de administrarea necorespunzătoare: vaccinul ar fi fost injectat mai degrabă într-o venă, decât în ​​țesutul muscular al umărului.

Eroarea de injectare ar putea provoca o reacție autoimună. Ca și cum organismul reacționează necorespunzător după administrarea serului. Dacă injecția este intravenoasă, primele celule detectate de virus sunt cele endoteliale, adică cele care acoperă vasele de sânge.

S-a descoperit că proteina spike a SARS-CoV-2 acționează ca un activator al sistemului imunitar și poate induce un răspuns imun care să provoace tromboză.

Există mai multe ipoteze, dar nicio confirmare pentru moment. Profesorul Montastruc reamintește că „aceste efecte adverse foarte rare nu sunt demonstrate în studiile clinice”.

Sursa: France 3

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook