Care este cel mai eficient vaccin împotriva tulpinii Delta și de ce strategia zero-Covid nu este sustenabilă

Care este cel mai eficient vaccin împotriva tulpinii Delta și de ce strategia zero-Covid nu este sustenabilă

Rezultatele primului studiu care a arătat că un vaccin ar putea preveni cazurile simptomatice de Covid-19, în noiembrie 2020, au fost întâmpinate de mass-media cu încântare. După cum spunea revista Nature: „Funcționează!”. Dar apariția unor variante ale SARS-CoV-2 a schimbat perspectiva, deoarece vaccinurile pot funcționa bine împotriva unei variante, dar mai puțin bine împotriva alteia. Înțelegerea eficacității vaccinurilor împotriva tulpinii Delta, care este acum dominantă la nivel global, este o preocupare presantă.

The Economist a colectat cel mai mare set de rezultate ale vaccinului împotriva Delta privind spitalizarea și infectarea simptomatică și au analizat rezultatele unei multitudini de studii clinice din lumea reală și de faza a treia a studiilor clinice ale vaccinurilor aprobate de autoritățile de reglementare americane și europene, cum ar fi cele realizate de AstraZeneca și Moderna, precum și vaccinuri făcute în alte zone ale lumii, inclusiv Sinovac și Sinopharm din China, Bharat Biotech din India, care produce Covaxin, și vaccinul rusesc, Sputnik V.

Comparația nu este perfectă. Diferențele pot apărea din variațiile în desfășurarea testelor sau din ritmul în care imunitatea scade pentru diferite vaccinuri. Vaccinurile ale căror teste au fost efectuate mai târziu, după ce au fost administrate, sau pe populații mai vulnerabile, ar putea părea mai slabe decât altele.

S-a descoperit că vaccinurile continuă să ofere o protecție semnificativă împotriva infectării simptomatice cu varianta Delta – toate au depășit pragul minim de 50% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Și au oferit o protecție și mai bună împotriva spitalizării. Dar unele rezultate sunt mai impresionante decât altele.

Criterii

Mai întâi spitalizările. În studiile de etapă a treia, un vaccin realizat de Sichuan Clover Biopharmaceuticals, o firmă chineză, și Covaxin au eliminat spitalizările raportate în rândul celor vaccinați. Datele dintr-un studiu realizat în Sankt Petersburg sugerează o eficacitate de 68-88% (cu un interval de încredere de 95%) pentru regimul cu două doze al Sputnik V. Rezultate asemănătoare are vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson, care are 79-84% eficiență atunci când vine vorba de prevenirea spitalizărilor.

Alte vaccinuri, inclusiv cele utilizate pe scară largă în America și Europa, se descurcă și mai bine, cu estimări care variază între 90 – 92% la AstraZeneca și 98% pentru Moderna.

Două vaccinuri ARNm, Moderna și Pfizer/BioNtech, au avut cele mai bune rezultate. Ele sunt urmate de AstraZeneca, care într-un studiu din Canada a avut o eficiență de 68-96% (deși un studiu din Anglia a dat un rezultat mai mic de 61-72%. Vaccinurile chinezești și indiene nu sunt la fel de impresionante. Într-un studiu redus ca dimensiune realizat în lumea reală, în Guangzhou, oraș din sudul Chinei, datele celor care au făcut două doze de Sinopharm sau Sinovac au indicat o eficacitate de 16-82%.

Produsul Clover a avut o eficacitate de 57-90% împotriva Delta în studiile de fază a treia. Mai mult decât cea observată la Covaxin (33-83%) și egală cu Johnson & Johnson (77-80%).

Aceste constatări au implicații pentru traiectoria epidemiei. Ele fac ca strategia zero-Covid a Chinei, de exemplu, să pară și mai puțin sustenabilă, deoarece cele mai utilizate vaccinuri chinezești apar printre cele mai puțin eficiente în limitarea transmiterii variantei Delta.

Sursa: The Economist

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook