„94% dintre decese au fost atribuite în mod fals bolii Covid-19”. Datele redistribuite de Trump sunt denaturate

„94% dintre decese au fost atribuite în mod fals bolii Covid-19”. Datele redistribuite de Trump sunt denaturate

Aceasta este cea mai nouă idee la modă în cercurile conspiraționiste: aproape toate decesele atribuite Covid-19 ar fi fictive iar Centre for Disease Control and Prevention (CDC) ar fi recunoscut discret acest lucru.

Această afirmație, pe cât de spectaculoasă, pe atât de falsă, se bazează pe un raport al CDC, preluat de susținătorii QAnon, o mișcare conspiraționista pro-Trump, care au denaturat datele plublicate pentru a concluziona că doar 6% dintre decesele atribuite lui Covid-19 au fost într-adevăr legate de această boală.

Cu toate acestea, agenția federală americană nu a scris niciodată că celelalte 94% dintre decese nu au fost cauzate de Covid-19, doar că persoanele care au murit din cauza acesteia aveau comorbilități, adică boli secundare.

Ce spune zvonul

Într-un mesaj postat pe Twitter sâmbătă, 29 august, un utilizator cu numele Mel Q a spus:

„Săptămâna aceasta, CDC și-a actualizat statisticile Covid și a recunoscut că doar 6% din toate cele 153.504 de decese raportate [în Statele Unite] au fost, de fapt, din cauza Covid. Asta înseamnă 9.210 decese. Restul de 94% au avut alte două, trei boli grave, iar majoritatea covârșitoare erau foarte în vârstă.”.

Foto Twitter / Postarea, înainte de a fi ștearsă

Acest Tweet a fost distribuit de zeci de mii de ori. A fost chiar redistribuită de președintele american Donald Trump duminică, 30 august, către cei 85 de milioane de abonați ai săi, înainte ca Twitter să șteargă mesajul.

Cu toate acestea, continuă să circule pe internet, de exemplu pe site-ul de extremă dreapta The Gateway Pundit; sau pe pagina de Twitter a Radio Quebec, una dintre principalele voci francofone ale QAnonsphère; pe Planetes360, unul dintre site-urile de propagandă, ale căror numeroase informații false difuzate sub adrese de internet complicate, proliferează pe Facebook.

DE CE ESTE GREȘIT

În raportul statistic săptămânal, întocmit din cifrele colectate la 22 august, CDC dedică un paragraf și o foaie de calcul comorbidităților, adică patologiilor asociate sau problemelor de sănătate care fac parte din starea medicală a pacientului și care se adaugă la boala principală (boli de inimă, obezitate etc.). Într-adevăr, nu este neobișnuit să coexiste mai multe patologii, în special la vârstnici.

Pe baza certificatelor de deces emise după 1 februarie și a cauzelor raportate de medicii care au declarat decesul, CDC scrie:

Tabelul numărul 3 arată tipurile de istoric medical și cauzele secundare menționate în decesele cauzate de boala Covid-19. În 6% dintre decese, Covid-19 este singura cauză menționată. Pentru decesele asociate cu alți factori față de Covid-19, există în medie 2,6 factori suplimentari pe deces.„.

Prin urmare, acești 6% nu se referă la „singurele decese atribuite” Covid-19, ca și cum restul de 94% ar fi fictive, dar 6% dintre decesele Covid-19 nu au fost asociate cu comorbiditatea. Această constatare nu este nimic nou și nu este specifică Statelor Unite: unele persoane sunt mai expuse riscului decât altele.

În detaliu, jumătate dintre persoanele care au murit din cauza Covid-19 în Statele Unite și listate de CDC aveau boli respiratorii sau circulatorii. Alții au suferit de diabet, boli de inimă și probleme cu rinichii.

Spre deosebire de ceea ce susțin site-urile conspiraționiste și susținătorii lor, nu au existat doar 9.210 decese din cauza Covid-19 în Statele Unite. CDC a susținut pe 26 august că 164.280 de persoane au murit din cauza virusului de la 1 februarie, reprezentând 9,2% din totalul deceselor din Statele Unite în această perioadă.

Sursa: Le Monde

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook