Ziua Franței | Interviu cu Emmanuel Macron

Ziua Franței | Interviu cu Emmanuel Macron

„Acest 14 iulie este special”

„Este un 14 iulie care vorbește despre mândria de a fi francez. Este sărbătoarea noastră națională în care sărbătorim armata, îi sărbătorim pe cei cărora le datorăm atât de mult, familiile lor, răniții lor”, a declarat președintele Republicii cu titlu de introducere. „Dar de acest 14 iulie armata noastră a fost de acord să ofere locul de vedetă personalului medical, celor care, de luni de zile, așa cum fac tot timpul anului, au luptat pentru noi”, a spus el.

Reconcilierea francezilor: „nu am reușit”

„În primul rând, nu am reusit să o fac. Asta înseamnă că am de gând să încetez lupta, să nu mai încerc să conduc un astfel de proiect? Nu!”, a adăugat Emmanuel Macron.

Pentru a se apăra, președintele reamintește toate evenimentele recente: atacul de la Nisa, crizele economice, crizele sociale, crizele internaționale și acum pandemia Covid-19.

Masca va deveni obligatorie în locurile publice închise „în săptămânile următoare”

„Am cerut să mai facem un pas și sper că, în săptămânile următoare, să facem purtarea măștii obligatorie în toate locurile publice închise”, a anunțat președintele Franței.

„Astăzi, da, avem incertitudini”, a spus el când a fost întrebat despre riscurile celui de-al doilea val. „Există semne că virusul se întoarce. Trebuie să fim pregătiți.”.

Testare la scară largă

„Vom permite oricui, chiar fără rețetă medicală, chiar și atunci când nu există simptome, să meargă și să fie testat. Avem aceasta capacitate de testare.”.

„Ceea ce este absurd este naționalismul sănătății”

Dacă o companie franceză ar descoperi un vaccin, Franța ar fi prioritara?

Nu, răspunde președintele, care invocă accesul global la vaccin, dezvoltat împreună Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Dacă cineva găsește un vaccin, vom implementa producția peste tot, în țările noastre imediat dar și pentru țările în curs de dezvoltare sau cele mai sărace”, spune el.

Emmanuel Macron nu ar lua clorochină dacă ar fi testat pozitiv

Întrebat ce va face în cazul contaminării cu noul coronavirus, Emmanuel Macron a asigurat că, dacă ar fi testat pozitiv pentru Covid-19, nu va lua clorochină.

Subliniind însă că profesorul Raoult este „un mare om de știință”, președintele a afirmat că este „normal” să nu se amestece și să nu participe la dezbaterea științifică privind clorochina. „Președintele sau politicienii nu trebuie să decidă o dezbatere științifică „, a spus el.

 „Vom fi gata” pentru al doilea val

Întrebat despre Covid-19, Macron a spus că „acum știm ce consum avem în materie de măști, respiratoare, medicamente. Și avem stocuri și provizii asigurate.”.

„Nu rezolvăm o criză de genul acesta prin creșterea impozitelor”

Presat de jurnaliști să discute despre problema fiscală, Emmanuel Macron a răspuns că nu va crește impozitele. „Dacă spunem că vom crește impozitele, oamenii nu mai consumă. Se instaleaza îndoiala și economia nu mai demarează”, a justificat el.

Pentru cei mai bogați, răspunsul este același: „Nu ar rezolva nimic. Mai degrabă va descuraja îmbogățirea prin muncă. Avem nevoie de investitori că să crească economia.”.

„Scutiri de taxe” pentru tineri

Pentru a-i proteja pe cei mai tineri de viitoarea criză economică, Emmanuel Macron a dat asigurări că guvernul lucrează în prezent la o „scutire excepțională de taxe” pentru tineri. Subliniind că „tineretul nostru trebuie să fie o prioritate ”, președintele a spus că, în această vară, „prioritatea sunt locurile de muncă, astfel încât niciun tânăr să nu rămână fără o soluție” la începutul anului școlar.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook