Zincul și vitamina C nu sunt eficiente în tratarea Covid-19, demonstrează cercetătorii americani

Zincul și vitamina C nu sunt eficiente în tratarea Covid-19, demonstrează cercetătorii americani

Zincul și vitamina C nu au dat rezultate într-un studiu clinic realizat în Ohio, SUA. Cercetătorii au descoperit că cele două substanțe nu au adus nicio îmbunătățire semnificativă în reducerea duratei simptomelor coronavirusului. Rezultatele obținute de Cleveland Clinic au fost publicate în Revista JAMA, și au fost bazate pe date colectate între 27 aprilie și 14 octombrie, interval în care 214 pacienți cu coronavirus aflați în punctele de îngrijire ambulatorie din Ohio și Florida au primit fie câte 50 de miligrame de zinc la fiecare 24 de ore sau câte 8.000 de miligrame de vitamina C, administrate în mai multe serii de-a lungul zilei, fie o combinație a celor două. Un alt grup a primit îngrijire standard pe o perioadă de 10 zile.

Pacienții, cu o medie de vârstă de aproximativ 45 de ani, au răspuns unor sondaje virtuale privind simptomele, efectele adverse, spitalizările și alte medicamente administrate în perioada bolii. Orice pacient care a necesitat spitalizare a fost considerat exemplu de eșec al tratamentului, au spus cercetătorii. Datele arată că majoritatea pacienților se confruntau cu forme ușoare ale bolii.

Simptomele au dispărut în 6,7 zile în cazul pacienților care au primit tratament standard, în 5,5 zile pentru cei tratați cu vitamina C, în 5,9 zile pentru cei cu zinc și în 5,5 zile pentru tratamentul combinat.

Descoperirile sugerează că tratamentul cu zinc, acid ascorbic sau ambele nu au o acțiune decisivă asupra simptomelor SARS-CoV-2, potrivit autorilor studiului.

Oamenii de știință au încheiat procesul după scurtă vreme, deoarece suplimentele nu au avut niciun efect. Cercetătorii au raportat patru forme severe, inclusiv trei decese cauzate de Covid-19, care nu au însă legătură cu tratamentul. Mai mulți pacienți cărora li s-a administrat vitamina C au raportat reacții adverse precum greață, diaree și crampe.

Experții de la Cleveland Clinic au menționat că zincul ajută celulele să lupte împotriva infecțiilor și stimulează sistemul imunitar, iar vitamina C „este un antioxidant care poate juca un rol în răspunsul imun”, deși rolul celor două în tratarea coronavirusului este unul minor.

Pe baza studiului actual, suplimentele nu pot fi recomandate pentru a reduce durata sau intensitatea simptomelor pentru pacienții Covid. „Dozele mari de gluconat de zinc și acid ascorbic nu au redus simptomele SARS-CoV-2”.

Studiul a avut unele limitări, precum lipsa unui grup placebo și un design deschis, ceea ce înseamnă că pacienții știau ce tratament primeau.

Sursa: New York Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook