Zgarda Covid| O companie din Franța vrea să le pună angajaților coliere pentru distanțare. „Un sistem comparabil cu cel pentru câini”

Zgarda Covid| O companie din Franța vrea să le pună angajaților coliere pentru distanțare. „Un sistem comparabil cu cel pentru câini”

Filiala franceză a grupului suedez Essity dorește să-și echipeze angajații cu un colier care să emită semnale sonore în caz că nu este respectată distanțarea fizică, inițiativă care a revoltat salariații și sindicatul companiei.

Este „un sistem comparabil cu cel care impiedică câinii să latre”, transmite sindicatul într-un comunicat de presă. „Colierele emit un sunet de 85 de decibeli imediat ce distanța nu este respectată”.

„Ideea este de a disciplina angajații și de a-i subjuga”, spune revoltată Christine Duguet, reprezentantul sindicatului salariaților. „Nu a existat contaminare între angajați”, la Essity, spune ea. „Urmăm procedura agențiilor regionale de sănătate, toate cazurile sunt declarate, oamenii sunt carantinați…” pentru a preveni orice risc.

Ea denunță „un atac asupra libertăților individuale” pe care angajații „nu îl doresc. Colierele vor ajunge în coșul de gunoi sau vor rămâne în dulapuri, este o prostie”.

Conducerea grupului, care produce pentru diferite mărci prosoape de hârtie și batiste, șervețele igienice, scutece sau servetele demachiante și are 2.500 de angajați în Franța, se apără invocând dorința de a „consolida siguranța angajaților”.

„Dispozitivul nu include un sistem de geolocalizare și nu reține informații personale”, specifică firma. De asemenea, indică faptul că va fi inactiv în toalete, în restaurantul companiei sau la infirmerie.

„Cazurile de contact pot fi identificate mai rapid și mai precis cu ajutorul acestui sistem”, spune Essity. Christine Duguet contestă utilitatea, „având în vedere că ni se spune că respectivele colierele nu sunt nominale”.

„Credem că, după Covid, ni se va cere să folosim acest sistem în continuare, pentru securitate. Ne temem că se va termina prost”. Angajații sunt obosiți de criza Covid și revoltați de această nouă măsură, afirmă Christine Duguet.

Un comitet social și economic (CSE) urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, timp în care conducerea trebuie să-și prezinte proiectul, potrivit CFDT.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook