Vulcanul islandez, care a provocat anularea a 900 de zboruri în 2011, se trezește

Vulcanul islandez, care a provocat anularea a 900 de zboruri în 2011, se trezește
Foto: AFP

Pământul se agită în nordul Islandei, unde peste 3.000 de cutremure au zguduit seismografele în ultimele trei zile, au anunțat oamenii de știință luni.

Prima erupție după cea din 2011

Vulcanul Grímsvötn, cel mai activ de pe insulă, se pregătește pentru următoarea erupție, prima după cea 2011, au declarat autoritățile la mijlocul lunii iunie. Au fost înregistrate niveluri ridicate de dioxid de sulf, ceea ce indică prezența magmei la adâncimi mici.

Dacă erupția vulcanului Eyjafjöll din 2010 a cauzat formarea unui nor imens de fum și a provocat haos pe cerul european timp de o lună, cu peste 100.000 de zboruri anulate și opt milioane de pasageri blocați, de această dată riscurile sunt considerate mai slabe.

Cu toate acestea, erupția lui Grímsvötn din 2011 a dus totuși la anularea a aproximativ 900 de zboruri, cenușa ajungând în Marea Britanie și la periferia continentului european.

De data aceasta, pe coasta de nord au fost înregistrate trei cutremure mai mari de 5. Unul dintre ele a fost simțit până la Reykjavík, capitala aflată la 265 km. Până în prezent nu au fost raportate victime sau pagube majore – doar alunecări de teren au fost observate în apropierea epicentrului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook