Islanda suspendă vaccinul Moderna pentru toate categoriile de vârstă

Islanda suspendă vaccinul Moderna pentru toate categoriile de vârstă

Islanda nu mai vrea să folosească serul Moderna în campania de vaccinare anti-Covid. Cel putin pentru moment. A decis să suspende administrarea lui, din cauza riscurilor ușor crescute de a dezvolta inflamații cardiace în urma inoculării. Vecinii scandinavi au decis să limiteze utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul american, însă Reykjavik mearge chiar mai departe.

Potrivit Direcției de Sănătate din Islanda, „întrucât stocurile de vaccin Pfizer sunt suficiente (…), epidemiologul șef a decis să nu mai folosească vaccinul Moderna în Islanda”.

Decizia este motivată de „creșterea incidenței miocarditei și pericarditei după vaccinarea cu Moderna, comparativ cu Pfizer/BioNTech”, spune epidemiologul șef într-un comunicat. Timp de două luni, Islanda administrase doza suplimentară „aproape exclusiv” cu vaccinul Moderna pentru islandezii vaccinați cu Janssen, un ser cu doză unică dezvoltat de laboratorul american Johnson & Johnson, precum și pentru persoanele în vârstă și imunodeprimate, care au primit două doze ale unui alt vaccin.

Măsuri asemănătoare în țările nordice

Suedia, Norvegia și Finlanda au decis ca vaccinul Moderna să nu mai fie administrat persoanelor sub 30 de ani. Danemarca a anunțat inițial că suspendă administrarea vaccinului Moderna pentru persoanele sub 18 ani, dar a revenit apoi asupra deciziei, sub pretextul că a fost o eroare de comunicare.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook