Danemarca nu a retras, de fapt, vaccinul Moderna. „Ne-am exprimat greșit. A fost o eroare de comunicare”

Danemarca nu a retras, de fapt, vaccinul Moderna. „Ne-am exprimat greșit. A fost o eroare de comunicare”

Autoritățile sanitare din Danemarca au revenit asupra deciziei de a suspenda administrarea vaccinului Moderna pentru persoanele sub 18 ani, din cauza temerilor legate de efecte secundare ce pot genera inflamații ale inimii. Într-un comunicat emis vineri, Agenția Daneză de Sănătate spune că „recomandările nu au fost schimbate” și subliniază că ambele vaccinuri – Moderna și Pfizer – sunt „foarte eficiente și au un rol important în campania de imunizare din Danemarca”.

Șefa biroului de presă al agenției, Tina Gustavsen, declară pentru Reuters că indicațiile anterioare cu privire la vaccinul Moderna reprezintă o greseală.

„A fost o eroare de comunicare în acel caz”, spune ea. „Pur și simplu ne-am exprimat greșit.”

„Am simțit că este nevoie să reamintim că nu suntem îngrijorați. Considerăm că este un vaccin foarte bun și eficient și vom continua să-l folosim.”

Reacția țărilor nordice

Miercuri, autoritățile sanitare din Suedia au urmat exemplul celor din Danemarca și au anunțat că vor suspenda vaccinarea cu Moderna pentru persoanele născute după 1991, din cauza raportărilor legate de efecte secundare precum miocardita sau pericardita la persoanele tinere.

Autoritățile suedeze nu au de gând să revină asupra deciziei.

Finlanda a suspendat, de asemenea, administrarea vaccinului Moderna pentru cei sub 30 de ani. Nu a oferit încă o reacție la anunțul de vineri al Danemarcei.

Sursa: EuroNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook