Vorbitorii de limbă engleză emit mai multe particule care transmit coronavirusul, față de cei care vorbesc alte limbi

Vorbitorii de limbă engleză emit mai multe particule care transmit coronavirusul, față de cei care vorbesc alte limbi

La facultate, toată lumea știa care sunt profesorii care proiectează cele mai multe particule atunci când țineau cursuri. 

Acum aflăm că simpla rostire a cuvintelor în limba engleză ar putea produce contaminarea celor din jur.

Coronavirusul se răspândește prin aerosoli

Ultimele studii arată că nu numai tusea și strănutul pot duce la contaminare, ci și prin vorbire se elimină particule care poartă virusul. Acesta este unul dintre cele mai puternice motive care vin în susținerea recomandării de a purta mască. Se pare că nu toate tipurile de rostire duc la aceeași cantitate de picături în aer, ci depind de limba vorbitorului.

Unul dintre primele indicii că ar putea exista o diferență în modul în care virusurile s-au răspândit pe baza limbajului a provenit din observațiile făcute în China. Acest lucru nu s-a întâmplat în timpul pandemiei Covid-19, ci în timpul primului focar SARS-CoV-1 în China de Sud. Acest virus a dus la înregistrarea a peste 8.000 de cazuri în 26 de țări.

La acea vreme, existau mult mai mulți turiști japonezi decât americani în China de Sud, totuși, printre americani se numărau 70 de cazuri de SARS-CoV-1, în timp ce niciun japonez nu a fost infectat. Cum s-a întâmplat acest lucru? La acea vreme, o explicație a oamenilor de știință a avut legătură cu limbajul. Întrucât personalul magazinelor chinezești era în general poliglot, de obicei vorbea cu clienții americani în engleză, iar cu turiștii japonezi, în japoneză. Iar asta a contat, pentru că engleza are consoane aspirate, iar japoneza nu.

Consoanele aspirate aruncă picături de salivă în aer

Consoanele [p] [t] și [k] sunt aspirate în engleză. Emiterea acestor sunete produc picături care sunt eliminate în aer. Dacă persoana respectivă poartă virusul, aerul din jurul ei este contaminat după ce susține un discurs.

Potrivit unui lingvist de la Universitatea RUDN, numărul de cazuri COVID-19 dintr-o țară ar putea fi legat de existența consoanelor aspirate în limba principală de comunicare. Aceste date pot ajuta la crearea unor modele mai precise pentru a descrie răspândirea COVID-19.

Cercetătorii Universității RUDN au studiat dacă persoanele care vorbesc limbi cu consoane aspirate au o rată mai mare de infectare cu coronavirus.

Studiul a analizat datele din 26 de țări care au înregistrat mai mult de 1000 de cazuri de Covid-19 în perioada de dinainte de 23 martie 2020. Aceasta este o fereastră de timp utilă, deoarece e înainte ca purtarea măștii să fie răspândită. Țările au fost grupate ținând cont dacă limbile vorbite în regiunile respective conțineau consoane aspirate sau nu.

Au existat mai multe cazuri de infectare cu coronavirus în țările vorbitoare de limbi cu consoane aspirate. Aceste țări au înregistrat 255 de cazuri de Covid-19 la 1 milion de locuitori, în timp ce țările în care limbile aveau puține consoane aspirate aveau 206 de cazuri de Covid-19 la 1 milion de rezidenți. Din punct de vedere tehnic, aceste cifre nu au atins o semnificație statistică, dar observația este totuși interesantă.

Studiul a citat limitări experimentale, cum ar fi formularea de presupuneri cu privire la originea lingvistică a vorbitorilor. Instituirea măsurilor de distanțare socială la rate diferite ar fi putut, de asemenea, să aibă impact asupra acestor constatări. Autorii se refera la lucrarea lor ca la o ipoteză, dar una puternică și solicită studii suplimentare.

Purtarea măștilor este o modalitate practică de a atenua această problemă. 

Sursa: Forbes

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook