Virusul a fost răspândit intenționat. „Voi, occidentalii, când veți înțelege cu cine aveți de-a face?”

Virusul a fost răspândit intenționat. „Voi, occidentalii, când veți înțelege cu cine aveți de-a face?”

Este dizident de multă vreme. Arestări, hărțuire, patru ani de închisoare și tortură. La 62 de ani, scriitor și poet chinez Liao Yiwu, exilat la Berlin, vorbeste despre regimul chinez și despre criza de sănătate provocată de China.

Dictaturile trec, iar operele literare rămân martorii a ceea ce s-a întâmplat

În timpul crizei de sănătate provocată de Covid-19 a urmărit evoluțiile din China, conectat cu prietenii și contactele de acolo. Scopul? „Să înregistrez ce se întâmplă. Odată ce dictaturile dispar, operele literare rămân și mărturisesc ceea ce s-a întâmplat ”, spune el.

Scriitorul a fost intervievat de Paris Match

Acest virus Wuhan este Cernobîlul nostru

Paris Match: Încercând să câștige forță, China nu este pe cale să atragă mânia tuturor țărilor?

Modelul este repetitiv. Uitați-vă ce s-a întâmplat la Tiananmen: guvernul chinez nu s-a dat în lături de la nimic pentru a masacra studenții. A spus minciuni, a făcut propagandă, și-a înșelat interlocutorii. Crezi că acest lucru se va schimba cu adevărat? Virusul Wuhan a făcut sute de mii de victime în toată lumea.

Cu toate acestea, credeți că statele afectate nu sunt acum nerăbdătoare să restabilească legăturile comerciale cu China? Nu sunt credincios, dar am impresia că toate aceste decese din țările libere sunt o pedeapsă. Această lume este una fără credință. Singura morală este comerțul și economia. De aceea am fost pedepsiți. Acest virus Wuhan este Cernobîlul nostru. Dar, în timp ce acea dramă a fost relativ izolată, Covid-19 s-a răspândit pe toată planeta.

Potrivit unui studiu al Universității din Southampton, publicat în martie 2020, dacă statul chinez ar fi informat despre noul virus cu trei săptămâni mai devreme, numărul de cazuri ar fi putut fi redus cu 95%…

Izolarea din Wuhan a început pe 23 ianuarie. Câteva zile mai târziu, câteva zeci de orașe chineze, Beijing, Shanghai etc. erau izolate, iar călătoriile interne s-au oprit… Dar nu și zborurile către exterior. Zeci de mii de chinezi și străini au părăsit țara pentru a pleca în Italia, Germania, Franța, Statele Unite. Lumea a avut încredere în OMS, care spunea că nu există o transmitere de la om la om. Cred că guvernul chinez a avut o altă opinie. Faptul că a permis atâtor călători să plece în Occident nu a fost un accident…

Au fost 400.000 de victime, 4 milioane? Nu vom ști niciodată

Potrivit unui site chinez, la începutul lunii aprilie, numărul real de victime a fost de 59.000 în Wuhan și 97.000 în toată China. Cine poate crede cifra oficială de 4.600?

Există mai multe răspunsuri. În primul rând, la începutul epidemiei, decesele nu au fost contabilizate, deoarece nu au existat teste. Poate că cele 4.600 de decese anunțate sunt singurele cazuri testate… Dar au fost, de asemenea, foarte multe decese la domiciliu. Și în acest caz, mai ales în perioade de criză, scoatem cadavrele, le ardem și nimeni nu mai vorbește despre ele.

Noi, chinezii, nu găsim acest fenomen prea surprinzător: în timpul foametei din 1958-1961 au fost între 30 și 40 de milioane de oameni care au murit, în timp ce documentele oficiale menționează doar câteva sute de mii. Deci, atunci când China spune 4.000, s-ar putea să fie înmulțit cu 100, chiar cu 1.000. Au fost 400.000 de morți, 4 milioane de morți? Nu vom ști niciodată. Voi, occidentalii, vă lăsați păcăliți de fiecare dată. Asta mă enervează puțin. Când veti înțelege cu cine aveți de-a face? De data aceasta, americani, italieni, francezi au murit… poate asta vă va determina să gândiți altfel…

Zeci de activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați au fost hărțuiți și arestați de la începutul crizei. A profitat guvernul de epidemie pentru a înăbuși opoziția?

Aș dori să menționez marele cutremur de la Sichuan din 2008. La acea vreme, eram încă în China. Bloggerul Tan Zuoren a fost arestat și condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a îndrăznit să contrazică versiunea oficială. Dar mulți observatori chinezi și occidentali au putut să meargă acolo. Nu și de data asta. Iar puținii jurnaliști care au încercat să raporteze ce au văzut, au fost arestați. Guvernul chinez crede acum că poate face orice. Și că aceste asociații care apără drepturile omului sunt doar tigri fără dinți.

Oricine poate dispărea, în orice moment

Aveți vești despre cei care au denunțat primii epidemia, Chen Qiushi și Fang Bin, ambii dispăruți?

Există tot felul de moduri de a menține oamenii „ascunși”. Sistemul „ruanjin”, arestul la domiciliu sau „shuanggui”, arestul într-un loc specific pentru o anumită perioadă… Ce s-a întâmplat în 2008 cu Liu Xiaobo [intelectual, disident și câștigător al Premiului Nobel pentru pace 2010]. Nimeni nu știa unde se afla. Am aflat apoi că a fost trimis de la o închisoare secretă la alta – poate fi un hotel vechi sau o unitate încă în funcțiune, dar în care un etaj este rezervat. Familiile rămân în incertitudine săptămâni, luni, chiar ani. În Occident, este greu de imaginat gradul de teroare în care trăiesc mulți chinezi. Oricine poate dispărea în orice moment, fără a putea face nimic.

Recenta condamnare a lui Chen Jieren, fost angajat al „Ziarului Poporului”, care a devenit blogger, la cincisprezece ani de închisoare pentru „tulburarea ordinii” și pentru „atacarea și denigrarea partidului și a guvernului” este un avertisment?

Vorbești despre o pedeapsă de cincisprezece ani de închisoare… În urmă cu câțiva ani, când am auzit că cineva a fost condamnat la cinci ani, am exclamat: „Dar cum? Este incredibil!” Imediat după 1989, când oamenii luau doi ani, ne miram si noi. Acum, spui cincisprezece ani sau treizeci de ani și nimeni nu mai reacționează… Toți suntem complet anesteziați.

Fie Macron, Merkel sau Trump, toată lumea luptă pentru propriul său interes. Istoria va aminti această perioadă de declin

Poporul chinez a făcut deja multe. A coborât în ​​Piața Tiananmen în 1989 și a fost masacrat. Avocații, apărătorii drepturilor civile au fost arestați în valuri. Jurnaliștii au încercat să răspândească adevărul. Și toți acești rezidenți izolați în Wuhan au avut curajul, când ministrul adjunct al Sănătății a vizitat străzile orașului, să strige de la ferestrele lor: „Tot ce vi se spune este fals!” Când Li Wenliang, un oftalmolog din Wuhan, a murit, oficialii partidului, care inițial îl acuzau de „răspândirea zvonurilor”, au încercat să acopere drama.

Însă, peste 100 de milioane de oameni au postat pe internet și au deplâns moartea medicului în vârstă de 33 de ani. Ce vrei mai mult? Sunt necesare mesaje clare din Occident care arată că democrația are sens. În Marea Britanie, în Franța, în America, nu mai există un Churchill, un de Gaulle sau un Roosevelt. Nu mai avem altceva decât oameni de afaceri care fac sluj. Fie Macron, Merkel sau Trump, toată lumea luptă pentru propriul său interes. Istoria va aminti această perioadă de declin.

Președintele Donald Trump susține că are dovezi cum că virusul ar fi plecat din laboratorul Wuhan P4, contrazicând concluziile serviciilor secrete…

Mulți specialiști au spus că acest virus a apărut în mod natural. Poate ei greșesc… Personal, adun toate informațiile care apar despre acest laborator P4, pentru că vreau să le folosesc pentru următoarea mea carte. Problema este pacientul numărul 1. Încă încercăm să ne dăm seama cum s-a infectat. Până când nu va exista o echipă internațională independentă de cercetători care să călătorească la Wuhan, nu vom ști. Este un secret care seamănă cu cel al Orașului Interzis. Până nu putem intra acolo, nu știm.

Xi Jinping este cel mai rău dictator pe care lumea modernă l-a cunoscut vreodată

Ce părere aveți despre președintele Xi Jinping?

Și-a organizat dominația asupra țării ca un paznic care își organizează închisoarea. Nu am mai avut un astfel de lider de la Mao. Orice om obișnuit care i-ar observa comportamentul ar găsi un singur calificativ: este nebun. El consideră că toți cetățenii chinezi sunt potențiali suspecți. Toată lumea trebuie să se supună lui. El este cel mai rău dictator pe care lumea modernă l-a cunoscut vreodată.

Din 2011, trăiți în exil la Berlin. Vă e dor de acasă?

Evident că îmi este dor de Sichuan. Mâncare bună, alcool, prieteni… Dar eu nu sunt total pesimist. Oricât de puternic ar fi, totalitarismul se prăbușește întotdeauna. Și atunci, bineînțeles, voi pleca acasă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook