VIDEO| Un prezentator afgan transmite live mesajele talibanilor înarmați: „Nu vă temeți, vor doar să cooperați”

VIDEO| Un prezentator afgan transmite live mesajele talibanilor înarmați: „Nu vă temeți, vor doar să cooperați”

Când imaginea contrastează cu mesajul. Un videoclip postat pe Twitter îl arată pe prezentatorul postului afgan de televiziune Peace Studio înconjurat de mai mulți talibani înarmați. Jurnalistul citește o declarație a noilor lideri și transmite mesajul: „Vor ca oamenii să coopereze și să le fie teamă”.

Kian Sharifi, jurnalist al BBC, explică pe Twitter că emisiune se numește Pardaz. Pascal Riché, de la L’Obs, precizează că ar fi un program politic, difuzat de o televiziune privată din Kabul. Kian Sharifi postează și un alt clip, mai lung, în care gazda emisiunii este văzută intervievând un taliban.

AFP a difuzat un interviu cu fotograful afgan independent Massoud Hossaini, câștigător al Premiului Pulitzer în 2012. Potrivit acestuia, talibanii blochează deja libertatea presei, vizând în special femeile jurnaliste.

„Va fi foarte, foarte rău. (Talibanii) încearcă să omoare mass-media, dar o fac încet”, spune el din Olanda, după ce a fugit din Afganistan pe 15 august.

„Talibanii păcălesc comunitatea internațională”

După capturarea Kabulului, reprezentanții talibani au asigurat că jurnaliștii – chiar și femeile – ar putea continua să lucreze liber, fără să fie hărțuiți.

Însă, în opinia lui Massoud Hossaini, „talibanii vor lichida mass-media, vor întrerupe complet internetul, iar Afganistanul va deveni probabil o nouă Coreea de Nord. Acum păcălesc comunitatea internațională, păcălesc Occidentul”.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook