SUA| O mamă pierde custodia copilului pentru că nu este vaccinată anti-Covid

SUA| O mamă pierde custodia copilului pentru că nu este vaccinată anti-Covid
Rebecca Firlit, 39 de ani, poate recâștiga custodia abia după ce va fi complet vaccinată

Rebecca Firlit s-a prezentat la o ședință virtuală de judecată la începutul acestei luni, urmând să afle cum va împărți custodia copilului cu fostul său soț. Dar judecătorul avea alte planuri. „Încă de la începutul discuției m-a întrebat dacă am fost sau nu vaccinată”, spune Firlit, în vârstă de 39 de ani, pentru Chicago Sun-Times.

Nu sunt vaccinată, a răspus ea, explicând că a avut „reacții adverse la vaccinuri în trecut” și că un medic a sfătuit-o să nu facă vaccinul împotriva coronavirusului. „Prezintă un risc”, adaugă ea.

Judecătorul din Cook, James Shapiro, a luat atunci o decizie pe care avocații părinților au numit-o „fără precedent” – el a hotărât că mama nu-și poate vedea fiul în vârstă de 11 ani până când nu va fi vaccinată.

Tatăl copilului este, însă, vaccinat, relatează Sun-Times.

Firlit a făcut apel la decizia judecătorului, potrivit procurorului Annette Fernholz, care consideră că decizia reprezintă o exagerare.

„Tatăl nici măcar nu a adus această problemă în fața instanței”, spune Fernholz.

Judecătorii oferă o alternativă la pedepsele care prevăd munca în folosul comunității: vaccinarea împotriva Covid-19

Judecătorii din alte state au acordat pedepse mai mici celor care primesc vaccinul anti-Covid. Un judecător din East Baton Rouge a oferit unor inculpați opțiunea de a face vaccinul în locul muncii în folosul comunității.

Doi judecători din Ohio au ordonat, de asemenea, ca unii deținuți să primească vaccinul pentru a putea fi eliberați condiționat. În mod similar, doi judecători din Georgia reduc pedepsele infractorilor care se vaccinează.

Dar hotărârea judecătorului din Chicago pare a fi prima de acest fel. Firlit și fostul ei soț, Matthew Duiven, au divorțat în urmă cu șapte ani. Documentele instanței arată că au împărțit custodia fiului lor de 11 ani începând cu iunie 2014.

Ședința din 10 august nu a avut nicio legătură cu revizuirea acordului de custodie, spune avocatul lui Firlit, așa că nimeni nu se aștepta ca judecătorul să o întrebe pe mama băiatului dacă a fost vaccinată. Firlit spune că a fost uimită de întrebarea judecătorului.

„Am fost confuză, pentru că trebuia să se refere doar la cheltuieli și la întreținerea copilului. L-am întrebat ce legătură are cu ședința de judecată și mi-a spus: Eu sunt judecătorul și eu iau deciziile pentru cazul dumneavoastră.”

Judecătorul i-a revocat apoi custodia, până când va fi complet vaccinată. Firlit nu a precizat dacă va face sau nu vaccinul, dar a spus că încearcă să faca apel la decize, deoarece crede că judecătorul si-a depășit autoritatea.

„Cred că divizează familiile. Și cred că nu este în interesul fiului meu să fie departe de mama sa”.

Avocatul tatălui, Jeffery M. Leving, spune că nu se așteapta ca judecătorul să întrebe despre statutul de vaccinare sau să schimbe aranjamentul de custodie. Dar a spus că sprijină decizia judecătorului.

„Există copii care au murit din cauza Covid”, a spus Leving. „Cred că fiecare copil ar trebui să fie în siguranță. Și sunt de acord ca mama să fie vaccinată.”

Sursa: Washington Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook