VIDEO| Un jurnalist olandez a reușit să se infiltreze într-o conferiță secretă a UE. „Este o infracțiune, ar trebui să întrerupeți”

VIDEO| Un jurnalist olandez a reușit să se infiltreze într-o conferiță secretă a UE. „Este o infracțiune, ar trebui să întrerupeți”

Premierul olandez Mark Rutte a cerut guvernului său să consolideze securitatea digitală, după ce un jurnalist a intrat într-o videoconferință confidențială a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană, folosind credențialele unui ministru le-a afișat într-o imagine postată pe contul său de Twitter.

Potrivit RTL, jurnalistul Daniel Verlaan a intrat într-o întâlnire securizată a miniștrilor apărării din UE, după ce a descoperit un nume de utilizator și o patolă în imaginea postată de ministrul olandez al Apărării, Ank Bijleveld, care lucrează de la distanță. În fotografia de pe Twitter erau vizibile mai multe documente care se aflau pe biroul ministrului.

Jurnalistul a descoperit cinci din cele șase cifre ale codului secret și, la scurt timp, a reușit să aibă acces la conferinta, informează RTL. Filmările îl arată pe ziaristul entuziasmat, încercând că atragă atenția miniștrilor. „Știți că sunteți într-o conferință secretă?” spune reprezentant UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, supărat.

Râsul jenat al UE

„Da, da, îmi pare rău. Sunt jurnalist olandez”, răspunde Daniel Verlaan în timp ce auzim pe fundal râsul celorlalți participanți la conferință. „Îmi pare rău că v-am întrerupt conferința, plec”, adaugă el. „Este o infracțiune, ar trebui să întrerupeți (conexiunea) înainte de sosirea poliției”, i se spune.

Potrivit RTL, jurnalistul a părăsit rapid conferința, care a fost apoi anulată, din motive de securitate.

Acest incident arată că „miniștrii trebuie să realizeze încă o dată cât de atenți trebuie să fim pe Twitter”, a declarat premierul Mark Rutte în cadrul unei conferințe de presă. „A fost o greșeală stupidă. Dar ea îți amintește că trebuie să fii atent atunci când postezi o imagine”, a spus el.

O sursă diplomatică a UE a declarat pentru AFP că „lipsa de securitate a comunicațiilor a forțat intreuperea imediată a conferintei”. UE subliniază „că este imperativ să se consolideze securitatea comunicațiilor instituțiilor”, adaugă această sursă. „Subiectul stârnește râsul, dar este considerat foarte serios”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook