Vârsta medie a pacienților Covid internați în secțiile ATI a scăzut. Tinerii au devenit mai neglijenți, vârstnicii au fost vaccinați

Vârsta medie a pacienților Covid internați în secțiile ATI a scăzut. Tinerii au devenit mai neglijenți, vârstnicii au fost vaccinați

Datele indică faptul că pacienții internați la terapie intensivă cu o formă severă de Covid sunt mai tineri decât cei din ​​valurile anterioare. Acest lucru a fost notat de mai multe articole din presă, pe baza mărturiilor medicilor.

Printre motivele invocate: o scădere a vigilenței tinerilor, care a condus la mai multe infectări și, prin urmare, la cazuri grave; un efect al vaccinării persoanelor în vârstă sau impactul variantelor, în special varianta britanică, care a devenit preponderentă. Care este adevărul? A scăzut cu adevărat vârsta medie la terapie intensivă?

Potrivit medicilor intervievați de Le Figaro, fenomenul nu este evident în prezent. „În departamentul nostru, nu vedem nicio întinerire sau altă modificare a profilului pacienților. Niciunul dintre celelalte servicii din regiune nu a raportat acest lucru”, relatează prof. Jean Reignier, șeful serviciului de terapie intensivă și resuscitare al Spitalului Universitar din Nantes. „Aceasta nu este impresia mea clinică”, spune pr. Nicolas de Prost, medic ATI la Spitalul Universitar din Créteil. „În orice caz, dacă ar exista într-adevăr o diferență privind vârsta pacienților internați la terapie intensivă, cu greu ne-am putea da seama”.

Intervin statisticile naționale, actualizate zilnic de Public Health France. Primul lucru: observăm că numărul pacienților Covid din terapie intensivă a continuat să crească de la începutul lunii ianuarie, indiferent de grupele de vârstă. A trecut de la 2.609 pe 1 ianuarie la 3.849 pe 8 martie, o creștere de 47%.

Creștere ușoară la pacienții cu vârsta sub 74 de ani

Pentru a afla dacă există mai mulți tineri la terapie intensivă, trebuie să analizăm proporția pacienților pe care îi reprezintă. Luăm data de 3 noiembrie 2020, când numărul total de pacienți Covid de la terapie intensivă a fost de același ordin cu cel observat în prezent (3878 față de 3596 pe 2 martie 2021) și unde nici vaccinurile, nici variantele nu intraseră încă în calcul. La acel moment, cei din grupele 15-44 de ani, 45-64 de ani și respectiv 65-74 de ani reprezentau 5%, 30% și 38% dintre pacienții aflați în terapie intensivă. Astăzi, această distribuție s-a schimbat ușor, ajungând la 7%, 34% și, respectiv, 39%. Dar ponderea celor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani a crescut cu șapte puncte procentuale între noiembrie și astăzi.

Una dintre explicațiile posibile este că cei tineri, mai puțin îngrijorați de sănătatea lor, au devenit mai puțin vigilenți și s-au infectat mai mult. Ipoteză susținută de faptul că, în ultima lună, cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani au înregistrat cele mai mari rate de incidență. Practic, cu cât numărul persoanelor infectate crește, cu atât sunt mai multe cazuri grave, chiar dacă este într-o proporție mult mai mică decât la vârstnici.

Ar trebui să analizăm și impactul variantelor sau consecința vaccinării persoanelor în vârstă? „Sincer, nu am văzut date despre acest lucru, dar nu există un semnal evident la acest nivel”, spun medicii. „Cert este că există o proporție semnificativă a pacienților tineri. Avem pacienți cu vârsta de 50, 40 de ani și chiar mai puțin, chiar dacă sunt cazuri mai rare”.

Acest lucru este confirmat de un studiu efectuat pe 4.244 de pacienți tratați la terapie intensivă în timpul primului val din Franța. Jumătate dintre ei aveau sub 63 de ani, iar un sfert erau chiar sub 54 de ani. „Nu trebuie să ne imaginăm că în timpul primului val au existat doar oameni foarte bătrâni și astăzi doar tineri, este complet fals”, avertizează Nicolas de Prost. În spitalele din Marsilia, vârsta medie a pacienților a fost chiar mai mică în timpul primului val.

„Pentru a vedea efectul vaccinării, este mai bine să analizăm datele convenționale de spitalizare”. Adică numărul internărilor în unitățile Covid, dar care nu sunt servicii de resuscitare (pneumologie, boli infecțioase etc.). Și acolo, vedem că distribuția pacienților pe grupe de vârstă s-a schimbat puțin între noiembrie 2020 – o perioadă în care variantele nu erau încă prezente și când vaccinarea nu începuse – și astăzi.

Pe de altă parte, impactul vaccinării începe într-adevăr să fie observat în numărul de cazuri noi la cei peste 75 de ani: rata incidenței a scăzut constant în ultima lună. De asemenea, numărul spitalizărilor noi a început să scadă de la mijlocul lunii februarie în rândul celor peste 80 de ani.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook