Varianta Omicron era prezentă în Olanda cu cel puțin o săptămână înainte de anunțul Africii de Sud

Varianta Omicron era prezentă în Olanda cu cel puțin o săptămână înainte de anunțul Africii de Sud

Institutul Olandez pentru Sănătate și Mediu (RIVM) indică faptul că nu este încă posibil să știm dacă „persoanele în cauză au (…) călătorit în sudul Africii”. Autoritățile sanitare olandeze au anunțat marți (30 noiembrie) că au detectat varianta Omicron într-un test efectuat pe 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât se estimase anterior, și sunt în curs de desfășurare verificări pentru a vedea cât de mult s-a răspândit până acum.

„Institutul Olandez pentru Sănătate și Mediu (RIVM) a detectat varianta Omicron în două probe de testare care fuseseră deja prelevate în Olanda(…) pe 19 și 23 noiembrie 2021”, transmite institutul.

Olanda a anunțat luni că 14 dintre pasagerii care au sosit din Africa de Sud vinerea trecută și au fost diagnosticați pozitiv cu Covid-19 erau infectați cu varianta Omicron.

Însă cele două probe au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizației Mondiale a Sănătății că a detectat noua variantă, pe 24 noiembrie.

Alte cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost depistate în Europa în probe prelevate înainte de anunțul din Africa de Sud.

Mai multe studii 

Belgia a fost prima țară europeană care a identificat varianta Omicron la un pacient „care a venit din străinătate și a fost testat pozitiv pentru Covid pe 22 noiembrie”, precizase ministrul belgian al Sănătății pe 26 noiembrie.

Deocamdată nu se poate ști „dacă persoanele în cauză (în cazurile anterioare) au călătorit în sudul Africii”, a precizat RIVM, adăugând că persoanele testate au fost informate și că serviciile municipale de sănătate au început să investigheze contactele acestora.

„În perioada următoare, vor fi efectuate diverse studii privind răspândirea variantei Omicron în Olanda”, a spus institutul, adăugând că va analiza mai multe mostre din testele anterioare.

Cu 16 cazuri confirmate acum, Olanda are una dintre cele mai mari cifre de contaminare cu noua variantă din Europa.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook