Varianta Omicron ar putea deveni majoritară în Europa în câteva luni

Varianta Omicron ar putea deveni majoritară în Europa în câteva luni

Varianta Omicron ar putea deveni majoritară în Europa „în următoarele câteva luni” dacă se vor confirma primele tendințe, estimează agenția Uniunii Europene responsabilă de boli.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din Stockholm, „datele preliminare sugerează un avantaj substanțial” al noii variante față de varianta dominantă până acum, Delta. Pe baza acestor modele matematice, „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecțiile cauzate de virusul SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană în următoarele câteva luni”, a spus agenția într-un comunicat.

Noua variantă a trimis un val de panică în întreaga lume, dar este prea devreme pentru a spune ce impact va avea asupra pandemiei, sunt de acord experții. Numită după litera greacă Omicron de către OMS, varianta a fost raportată pentru prima dată în Botswana înainte de a fi detectată în Africa de Sud, care a anunțat-o pe 25 noiembrie. A doua zi după acest anunț, noua variantă a fost catalogată drept „îngrijorătoare” de către OMS.

Deși multe temeri rămân deocamdată teoretice, are o serie de mutații fără precedent din punct de vedere genetic, inclusiv în jur de treizeci în proteina spike, cheia pătrunderii virusului în organism.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook