Varianta indiană este mai contagioasă și pare mai rezistentă la vaccinurile anti-Covid, avertizează OMS

Varianta indiană este mai contagioasă și pare mai rezistentă la vaccinurile anti-Covid, avertizează OMS

Varianta indiană a coronavirusului este mai contagioasă și pare a fi rezistentă la vaccinuri, contribuind la intensificarea focarului din India, a avertizat Soumya Swaminathan, om de știință al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Sâmbătă, India a înregistrat pentru prima dată peste 4.000 de decese provocate de Covid-19 în 24 de ore și peste 400.000 de noi infectări, dar experții consideră că cifrele oficiale sunt în mare parte subestimate.

Într-un interviu acordat pentru AFP, Soumya Swaminathanan, medic pediatru și cercetător indian, a spus că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India, în octombrie, reprezintă fără îndoială un factor care accelerează epidemia, deja scăpată de sub control în țară.

Tulpina ar putea fi adăugată de OMS pe lista variantelor considerate mai periculoase decât versiunea originală a virusului datorită contagiozității mai mari, capacității de a depăși apărarea oferită de vaccinare și ratei mai mari a mortalității pacienților afectați. Varianta B.1.617 „are mutații care cresc transmiterea și care o pot face, de asemenea, potențial rezistentă la anticorpii care s-au dezvoltat prin vaccinare sau contaminare naturală”, a explicat ea.

„Decolare verticală”

Dar situația din India nu poate fi pusă doar pe seama variantei. Țara pare că a lăsat garda jos prea curând și a permis „adunările mari”, a remarcat ea. Într-o țară ca India, răspândirea virusului se poate face în decurs de câteva luni. „Semnele timpurii au fost ignorate, până când (transmisiile) au ajuns la un punct în care decolarea a fost verticală”.

Pentru moment, este foarte dificil să lupți împotriva virusului „deoarece epidemia afectează mii de oameni și se răspândește cu o viteză foarte mare”, a spus Soumya Swaminathan, avertizând că vaccinarea nu este suficientă pentru a recâștiga controlul situației. India, care este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a imunizat până acum doar 2% din populația de 1,3 miliarde. „Va dura luni, dacă nu chiar ani, pentru a ajunge la o rată de 70% – 80%”, potrivit cercetătorului.

În viitorul apropiat, va fi necesar să ne bazăm pe măsuri sociale și de sănătate deja testate și dovedite pentru a reduce circulația virusului, a avertizat ea. Iar amploarea epidemiei crește riscul apariției unor noi variante, mai periculoase.

„Cu cât virusul se reproduce, se răspândește și se transmite, cu atât crește riscul de mutații și adaptare”. Variantele care acumulează un număr mare de mutații pot deveni în cele din urmă rezistente la vaccinurile pe care le avem în prezent. „Va fi o problemă pentru întreaga lume”, a spus Soumya Swaminathan.

Sursa: Le Figaro 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook