Varianta britanică a SARS-Cov-2 a suferit o nouă mutație. „Este îngrijorător”, spun cercetătorii Universității Leicester

Varianta britanică a SARS-Cov-2 a suferit o nouă mutație. „Este îngrijorător”, spun cercetătorii Universității Leicester

Varianta britanică, în prezent în curs de răspândire în Europa, a suferit deja noi mutații pe care oamenii de știință le clasifică drept „îngrijorătoare”.

Testele efectuate de cercetătorii Universității Leicester au scos la iveală o mutație numită E484K, identificată anterior și în variantele din Brazilia și Africa de Sud. Mutația poate ajuta virusul să evite acțiunea anticorpilor. Este o schimbare care ar reduce și eficacitatea vaccinurilor, chiar dacă oamenii de știință consideră că nu ar avea un impact semnificativ.

„Este o dezvoltare îngrijorătoare, dar nu chiar neașteptată”, spune Julian Tang, virusolog al Universității Leicester. Virusurile au caracteristica de a evolua constant, pentru a se adapta la mediul înconjurător și pentru a se răspândi mai eficient.

Date vin ca argument împotriva strategiei de imunizare colectivă, virusurile având mai multe oportunități de a suferi mutații dacă se răspândesc mai mult timp.

Vestea bună este că regăsim aceeași mutație – E484K – în cele trei variante identificate recent, ceea ce înseamnă că virusul este relativ ușor de blocat.

Sursa: CNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook