Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au răspunsuri imune similare în cazul vârstnicilor. Comparație directă între cele două seruri

Vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au răspunsuri imune similare în cazul vârstnicilor. Comparație directă între cele două seruri

Primul studiu care a comparat în mod direct reacțiile imune dintre vaccinurile anti-Covid ale lui Pfizer și AstraZeneca a găsit răspunsuri puternice și în general similare la anticorpi la persoanele de peste 80 de ani care au făcut o primă doză a unuia dintre cele două seruri, transmit oamenii de știință. Studiul din Marea Britanie a constatat, de asemenea, că o componentă critică a sistemului imunitar, cunoscută sub numele de celule T, a arătat un răspuns mai bun la cei care au primit vaccinul AstraZeneca decât la cei care l-au primit pe cel Pfizer/BioNTech.

Oamenii de știință din spatele studiului, care au analizat probe de sânge prelevate de la 165 de persoane din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 80 și 99 de ani, cărora li s-a administrat o primă doză de vaccin anti-Covid, au declarat că descoperirea a meritat o investigație suplimentară.

În timp ce anticorpii pot bloca capacitatea coronavirusului de a pătrunde în celulele umane, celulele T pot acționa ca o protecție mai largă, prin atacarea și uciderea oricăror celule care au fost infectate de virus.

„Vaccinurile sunt în egală măsură eficiente în inducerea răspunsurilor la anticorpi, chiar și după o singură doză”, a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, care a condus cercetarea. „Ambele vaccinuri sunt bune”.

Studiul a fost publicat online și urmează să fie evaluat de experți independenți. S-a constatat că anticorpii cheie erau la niveluri similare pentru 93% dintre cei 76 de participanți la studiu care au primit doza unică de vaccin Pfizer și 87% dintre cei 89 de participanți care au primit vaccinul AstraZeneca.

Helen Parry, lector al Universității din Birmingham, care a condus studiul, a declarat că testele au arătat, de asemenea, că o proporție mai mare dintre cei care au primit vaccinul AstraZeneca au avut un răspuns detectabil la celulelor T.

„Trebuie să efectuam cercetări suplimentare, pentru a înțelege ce înseamnă această diferență privind răspunsurile celulelor T”, a spus Parry.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook