Vaccinul Pfizer/BioNTech este mai puțin eficient în cazul obezilor. „Ar trebui să primească o a treia doză”

Vaccinul Pfizer/BioNTech este mai puțin eficient în cazul obezilor. „Ar trebui să primească o a treia doză”

Cercetătorii italieni au descoperit că persoanele care suferă de obezitate produc doar jumătate din cantitatea de anticorpi, ca răspuns la a doua doză a vaccinului, comparativ cu persoanele sănătoase. Deși este prea devreme pentru a determina eficacitatea vaccinului în cazul obezilor, este posibil să aibă nevoie de o doză de rapel suplimentară, pentru a fi asigurată o protecție adecvată împotriva coronavirusului.

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea crește riscul de deces din cauza Covid-19 cu aproape 50% și riscul de spitalizare cu 113%.

Persoanele cu obezitate au adesea alte afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2, care contribuie la un risc crescut, iar excesul de grăsime corporală poate provoca, de asemenea, modificări metabolice, precum rezistență la insulină și inflamații care îngreunează lupta organismului împotriva infectărilor.

Starea constantă de inflamație poate să slăbească anumite răspunsuri imune, inclusiv cele provocate de celulele B și T, care declanșează protecție după vaccinare. Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal este doar pe jumătate eficient la persoanele cu obezitate, în comparație cu cei care au o greutate normală.

Răspuns imun slab

Noul studiu, care nu a fost încă evaluat de experți independenți, oferă primele dovezi directe care sugerează că o problemă similară ar putea apărea cu vaccinurile Covid-19.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma și colegii săi, au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer/BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății. La șapte zile după administrarea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat anticorpi. Însă răspunsul imun a fost mai slab la persoanele care erau supraponderale sau obeze.

„Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru pacienții cu Covid-19, este obligatoriu să planificăm un program eficient de vaccinare a acestui subgrup”, au spus Aldo și colegii săi. Deși sunt necesare studii suplimentare, datele pot avea implicații importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare pentru Covid-19, în special la persoanele obeze. „Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, persoanelor obeze trebuie sa li se ofere o doză suplimentară de vaccin sau o doză mai mare”.

„Am știut întotdeauna că Indicele de Masă Corporală este un predictor important al răspunsului imun slab la vaccinuri, așa că această lucrare este cu siguranță interesantă, deși se bazează pe un set de date preliminare destul de mic”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra. „Confirmă faptul că a avea o populație vaccinată nu este sinonim cu a avea o populație imună, mai ales într-o țară cu obezitate ridicată și subliniază nevoia vitală a programelor de monitorizare imună pe termen lung”.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook