Vaccinul Covid-19 nu este pentru țările sărace. Marile puteri au rezervat deja primele 3 miliarde de doze

Vaccinul Covid-19 nu este pentru țările sărace. Marile puteri au rezervat deja primele 3 miliarde de doze

La numai șapte luni de la începerea pandemiei și chiar înainte de finalizarea studiilor clinice cu vaccinuri experimentale, câteva țări dezvoltate (Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada, Japonia) au comandat un total de „cel puțin 3,1 miliarde de doze, conform unei cifre comunicate de AFP. Donald Trump a fost un pionier: guvernul său a semnat contracte care garantează cel puțin 800 de milioane de doze de la șase producători, pentru 330 de milioane de locuitori.

„Statele Unite pot fi în situația de a avea prea multe vaccinuri dacă toate proiectele în care a investit au succes”, a spus Richard Hatchett de la Londra într-un interviu acordat AFP. Acest american spune că înțelege că liderii naționali își servesc mai întâi cetățenii, dar solicită Washingtonului să se comporte ca „lider” mondial și să împartă dozele sale cu alte țări.

„Trebuie să-i convingem pe liderii mondiali că primele cantități limitate de vaccinuri vor trebui împărțite la nivel global, nu trebuie să avem o mână de țări care să aibă toate vaccinurile care vor fi produse în prima jumătate a anului 2021”, pledează Richard Hatchett, director al CEPI, care își dorește să evite scenariul din 2009, când țările bogate au rezervat primele vaccinuri împotriva gripei H1N1. „Sunt îngrijorat”, adaugă el.

Un plan numit Covax a fost creat pentru a cumpăra și distribui echitabil două miliarde de doze în 2021, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, CEPI și Alianța pentru vaccin, Gavi. Au aderat 92 de țări în curs de dezvoltare și 80 de țări dezvoltate, iar Uniunea Europeană a anunțat luni o contribuție de 400 de milioane de euro. Dar Statele Unite refuză să se alăture colectivului: „Nu vom accepta constrângerile din partea organizațiilor multilaterale influențate de o Organizație Mondială a Sănătății coruptă și de China”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

Vaccinuri pentru 20% din populația fiecărei țări

Prin Covax au fost achiziționate până în prezent doar 300 de milioane de doze, de la AstraZeneca, un grup farmaceutic care a semnat separat parteneriate cu Statele Unite, Europa, Rusia, Coreea de Sud, China, America Latină, Brazilia. Novavax, o companie de biotehnologie americană, a semnat un parteneriat cu un grup indian pentru a produce în India până la un miliard de doze a potențialului vaccin.

Negocierile CEPI, finanțate în principal din donații publice și private, inclusiv Fundația Gates, sunt „în desfășurare” cu celelalte laboratoare, dar nu a fost anunțat niciun contract. Nici măcar cu americanii de la Moderna, în care CEPI a investit foarte devreme. Cele câteva milioane de dolari acordate companiei Moderna cântăresc puțin comparativ cu cele 2,5 miliarde acordate de guvernul american. „Deși rămânem în contact cu Moderna, pentru o investiție atât de mică nu putem avea aceleași cerințe”, recunoaște Richard Hatchett.

Obiectivul OMS este ca fiecare țară să primească vaccinuri pentru 20% din populația sa, destinate grupurilor vulnerabile și personalului medical. În ciuda concurenței, Covax, care cuprinde 172 de țări, speră că va putea negocia prețuri bune. „Acesta este unul dintre motivele pentru care cerem țărilor să își confirme angajamentul față de acest plan Covax”, pledează el. „Cu cât numărul țărilor care negociază împreună e mai mare, cu atât puterea noastră de cumpărare va fi mai mare și prețul va fi mai bun.”.

Dar Uniunea Europeană își încheie propriile acorduri cu laboratoarele (deja 1,3 miliarde de doze achiziționate) și nu a spus dacă va adera la planul OMS. Pe termen lung, Richard Hatchett spune că CEPI mai trebuie să strângă între 700 și 800 milioane de dolari din 2,1 miliarde de dolari necesari pentru a continua cercetarea vaccinurilor. Pentru că nimic nu garantează că cercetarile actuale vor avea succes.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook