Vaccinul AstraZeneca, mai periculos decât Covid-19. Riscul de deces este mai mare, crede Institutulul de Sănătate Publică din Norvegia

Vaccinul AstraZeneca, mai periculos decât Covid-19. Riscul de deces este mai mare, crede Institutulul de Sănătate Publică din Norvegia

Norvegienii au un risc mai mare de a muri în urma vaccinării cu AstraZeneca decât după infectarea cu Covid-19, potrivit analizei realizate de Institutul Național de Sănătate Publică din Norvegia (FHI). Organizația dorește să renunțe definiv la serul suedezo-britanic, considerând prea riscantă administrarea acestuia.

Pe de altă parte, guvernul norvegian consideră că este prea devreme pentru a decide eliminarea completă a serului din campania de vaccinare și va numi un noi grup de experți care să investigheze vaccinurile produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Risc estimat 

Evitarea vaccinului AstraZeneca va preveni aproximativ 10 decese legate de efectele secundare, spune FHI, citat de cotidianul norvegian Verdens Gang.

Estimările ar putea fi, totuși, supraevaluate și prea mari, parțial din cauza metodei de calcul, care presupune că serul ar fi folosit pe scară largă, la toate categoriile de vârstă.

Cum a calculat FHI riscurile

În privința vaccinului, cinci cazuri de efecte adverse grave au fost raportate – trei au fost fatale. Toate au survenit la persoane cu vârste între 32 și 54 de ani. Rata de deces rezultată este de 2,3 norvegieni din 100.000 vaccinați.

Astfel, institutul a concluzionat că există un risc mai are de deces după vaccinare decât după infectare.

„Considerăm că nu este etic să oferim această alternativă de vaccinare și există posibilitatea ca persoanele care aleg acest ser să nu fi înțeles pe deplin riscul la care se expun”.

FHI a subliniat că, în situația în care vaccinul va fi în continuare recomandat, există posibilitatea ca cetățenii să-și piardă încrederea în întreg programul de vaccinare.

Doze „donate”

Până la decizia finală, guvernul norvegian a decis să ofere, cu titlu de „împrumut”, toate cele 216.000 de doze AstraZeneca pe care le deține. Suedia și Islanda vor folosi dozele pentru moment, iar dacă Norvegia va relua campania de vaccinare cu serul britanico-suedez, atunci își va lua dozele înapoi.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook