Covid escaladează Everestul| Un alpinist norvegian a fost testat pozitiv. Credea că a dezvoltat edem pulmonar din cauza altitudinii

Covid escaladează Everestul| Un alpinist norvegian a fost testat pozitiv. Credea că a dezvoltat edem pulmonar din cauza altitudinii

Asia de Sud este lovită de al doilea val al epidemiei, iar India și țările vecine sunt puternic afectate. Nepal spre exemplu, o țară cu aproximativ 30 de milioane de locuitori, înregistrează peste 2.000 de cazuri pe zi. Dar epidemia a atins acolo un nou apogeu, după ce un alpinist care a călătorit în Nepal pentru a escalada Muntele Everest a fost preluat din zona de campare și transportat la un spital din Kathmandu, unde a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

În încercarea de a-și relansa economia, Nepal a deschis granițele turiștilor doritori de a merge pe Muntele Everest – turismul reprezintă o sursă importantă de venituri pentru bugetul de stat. Ministerul Turismului din Nepal a acceptat la începutul săptămânii sosirea a 377 de alpiniști din mai multe țări, pentru a participa Everest Summit, potrivit NDTV.

Pe 22 aprilie, Erlend Ness, un alpinist norvegian, a fost transportat cu elicopterul la un spital din Kathmandu după ce a avut simptome care l-au făcut să creadă că are edem pulmonar provocat de altitudine, care apare de obicei la peste 2.500 de metri. Baza de campare de la Everest Summit se află la 5.364 de metri – mulți alpiniști experimentează simptome ca dureri de cap, dificultăți de respirație sau tuse seacă.

„Diagnosticul meu este Covid-19. Mă simt bine acum, medicii au grijă de mine”, a declarat el pentru AFP. „Sper că nu va fi nimeni infectat pe măsură ce urcă. Este imposibil ca elicopterul să preia oameni de la o altitudine mai mare de 8.000 de metri”.

La spital, medicii au descoperit că este infectat cu SARS-Cov-2. New York Times scrie că și alți alpiniști au fost preluați de la baza de campare. „Nu pot da detalii, dar și alți alpiniști evacuați au fost testați pozitiv”, spune dr. Prativa Pandey, directorul medical al Spitalului CIWEC din Kathmandu.

Mira Acharya, purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului, spune însă că nu a primit deocamdată niciun raport privind alte infectări.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook