Vaccinul AstraZeneca are eficiență de 10% împotriva formelor severe de Covid provocate de varianta sud-africană

Vaccinul AstraZeneca are eficiență de 10% împotriva formelor severe de Covid provocate de varianta sud-africană

Oamenii de știință care au efectuat un studiu cu privire la eficacitatea vaccinului Oxford/AstraZeneca au declarat că serul oferă un răspuns protector slab împotriva formelor ușoare până la moderate provocate de varianta sud-africană a SARS-Cov-2, deși și-au exprimat speranța că – în teorie – va oferi protecție semnificativă împotriva formelor mai grave.

În schimb, testele de laborator ale vaccinului Pfizer/BioNtech au indicat că poate oferi protecție substanțială împotriva variantei. Anticorpii au fost, în medie, în proporție de 81% la fel de eficienți în neutralizarea virusului modificat ca și în cazul blocării variantelor mai vechi. Rezultatele, raportate în Nature Medicine, sugerează că mutația cheie a variantei, cunoscută sub numele de E484K, nu subminează semnificativ eficiența vaccinului.

Africa de Sud a amânat startul campaniei de vaccinare cu serul Oxford/AstraZeneca, în timp ce ministrul Sănătății din Marea Britanie a declarat că un vaccin anual anti-Covid ar putea deveni normă.

Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand, care a condus studiul, spune că deși studiul a fost mic, scopul a fost de a determina dacă vaccinul are sau nu eficacitate de cel puțin 60% împotriva Covid.

Eficacitate estimată la 10%

„Rezultatele arată că, în cazul variantei sud-africane, eficacitatea estimată este de 10%. În mod clar, este departe de nivelul de 60% și, chiar dacă am face un studiu mai amplu, este puțin probabil să ajungem la o cifră a eficacității de 40% sau 50%”, a declarat el pentru BBC Radio 4.

Datele arată că, pentru cei relativ tineri, cu o prevalență foarte scăzută a morbidităților, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, etc., vaccinul nu protejează împotriva formelor ușoare până la moderate.

Eficacitatea împotriva formelor grave ar putea fi dedusă pe baza cercetărilor privind vaccinul Johnson & Johnson, care utilizează „tehnologie similară”. „Extrapolând, există încă speranțe ca vaccinul AstraZeneca să funcționeze la fel de bine ca și cel Johnson & Johnson pentru un alt grup de vârstă, care prezintă cel mai mare risc de boli severe”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook