Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer este eficient și pentru adolescenți, arată datele preliminare ale studiului clinic

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer este eficient și pentru adolescenți, arată datele preliminare ale studiului clinic

Rezultatele preliminare ale studiilor clinice au arătat că vaccinul anti-Covid produs de Pfizer are același grad de eficiență la adolescenți ca și la adulți. Gigantul farmaceutic din SUA a încheiat recent primele două faze ale studiului privind eficacitatea vaccinului la adolescenți si tineri. Cercetarea a avut loc la Spitalul de Copii din Cincinnati, SUA și a inclus 100 de voluntari cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Rezultatele arată că subiecții testați au dezvoltat anticorpi la niveluri similare cu adulții, deschizând calea către o viitoare aprobare a utilizării vaccinului la adolescenți. În prezent, numai Israelul a aprobat vaccinarea copiiilor sub 16 ani care prezintă factori de risc.

Pfizer a anunțat că a recrutat deja suficienți voluntari pentru a lansa a treia fază a studiilor clinice, care va include 2.259 de participanți și va compara ratele infectării cu coronavirus între două grupuri care vor primi fie vaccinul, fie un placebo.

Studiul a fost efectuat cu aprobarea părinților și cu acordul deplin al participanților.

Pfizer nu a specificat când va publica rezultatele finale ale studiului, dar se estimează că va putea depune o cerere de aprobare către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) la vară.

Între timp, Moderna a anunțat că a lansat studii clinice pentru a testa eficacitatea serului său pentru adolescenți și a reușit să recruteze aproximativ 800 din cei 3.000 de participanți necesari.

CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat recent că rezultatele studiului vor fi disponibile până în septembrie.

Israelul a început să administreze vaccinul elevilor de liceu, astfel încât să poată susține examenele fără teama de a contracta virusul.

O echipă comună de cercetători ai MyHeritage din Israel și SUA a constatat că vaccinul reduce riscul transmiterii ulterioare a bolii de către persoanele vaccinate, pe lângă reducerea semnificativă a ratei mortalității.

Rezultatele preliminare ale studiilor clinice arată că încărcătura virală a persoanelor vaccinate a fost semnificativ mai mică în comparație cu cei cărora nu li s-a administrat vaccinul. Înseamnă că virusul are șanse mult mai mici de a fi transmis între oameni.

Deși noile date nu au fost încă evaluate de experți independenți, concluziile sunt în concordanță cu evaluările anterioare conform cărora este posibil ca vaccinurile să reducă și rata infectării.

Sursa: YNetNews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook