Vaccinul anti-Covid are o eficiență cu 50% mai mică pentru tulpina sud-africană, susține ministrul britanic al Sănătății

Vaccinul anti-Covid are o eficiență cu 50% mai mică pentru tulpina sud-africană, susține ministrul britanic al Sănătății

Varianta sud-africană a SARS-Cov-2 ar putea face vaccinurile actuale cu 50% mai puțin eficiente, susține Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie.

În cadrul unei întâlniri cu agenții de turism, Hancock a avertizat că importul variantei ar putea distruge acțiunea de vaccinare a Marii Britanii și ar putea trimite țara „de unde a plecat”, cu restricții de călătorie dure.

Matt Hancock se numără printre miniștrii care promovează restricții de călătorie severe, după modelul din Australia și Noua Zeelandă, care și-au închis frontierele pentru turiști străini și impun tuturor cetățenilor care se întorc să stea în carantină în hotelurile aprobate de guvern.

Hancock recunoaște că datele care arată că varianta sud-africană a redus eficacitatea vaccinului cu 50% nu sunt sigure, „așa că nu aș spune asta public”.

„Cu toate acestea, dacă vaccinăm întreaga populație și observăm o nouă variantă care evită vaccinul, atunci revenim de unde am plecat. Iar restricțiile internaționale atât de dure sunt prețul pe care, de exemplu, Australia îl plătește pentru o protecție internă mai puternică, cu revenirea la normal doar pe plan intern”.

Tulpina sud-africană – numită B.1.351 – are mutații cheie pe proteina spike iar oamenii de știință se tem acestea ar putea face dificilă recunoașterea ei de către sistemului imunitar. Mutațiile fac virusul să fie rezistent la vaccinuri.

Sir Patrick Vallance, coordonatorul științific al guvernului, a minimizat îngrijorările lui Hancock și spune că este „prea devreme” pentru a ști ce efect va avea tulpina asupra vaccinării.

El a subliniat că datele care sugerează că varianta britanică este cu 30 la sută mai letală s-au bazat pe un singur studiu, în timp ce altele nu au arătat nicio creștere: „Ce am putea spune este că vaccinurile actuale încă protejează în mare măsură împotriva bolilor severe și a deceselor”.

Boris Johnson a indicat că Guvernul ar putea întări restricțiile de călătorie. Întrebat dacă va închide granițele, premierul a spus: „Nu exclud că am putea lua măsuri suplimentare. Este posibil să trebuiască să mergem mai departe pentru a ne proteja granițele”.

Unii ministrii fac presiuni pentru măsuri mai dure, după modelul din Australia și Noua Zeelandă, în timp ce alții se tem că vor fi daune economice grave din cauza restricțiilor prelungite.

Comitetul va lua în considerare mai multe opțiuni, inclusiv închiderea frontierelor si „hoteluri de carantină”, la care călătorii ar trebui să plătească o parte din costuri pentru o iolare de 10 zile, eliminând posibilitatea de a se testa și a fi eliberați în a cincea zi.

Guvernul este deja în discuții cu mai multe grupuri hoteliere, inclusiv Marriott și IHG, care deține Holiday Inn.

Poliția de Frontieră trebuie să verifice dacă fiecare pasager care vine în Marea Britanie are test Covid negativ efectuat în termen de 72 de ore de la plecare și formularele completate cu adresa unde se autoizolează, astfel încât să poată fi urmărit de către oficialii din domeniul sănătății și poliție.

Aproximativ 320 de turiști au fost amendați cu câte 500 de lire, pentru că nu aveau documentele necesare. De asemenea, companiile aeriene se confruntă cu amenzi de 2.000 de lire sterline pentru orice pasager pe care îl aduc fără documentația corectă.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook