Vaccinul anti-Covid are eficiență redusă în cazul pacienților care folosesc medicamente împotriva bolilor autoimune

Vaccinul anti-Covid are eficiență redusă în cazul pacienților care folosesc medicamente împotriva bolilor autoimune

Medicamentele imunosupresoare pentru bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, scleroza multiplă și colita ulcerativă, pot afecta răspunsul organismului la vaccinurile anti-Covid de la Pfizer/BioNTech și Moderna, potrivit noilor date.

La 133 de persoane complet vaccinate, care au dezvoltat astfel de afecțiuni, nivelurile de anticorpi și neutralizarea virusului au fost de aproximativ trei ori mai mici decât la un grup de comparație format din persoane vaccinate care nu luau aceste medicamente, au raportat cercetătorii pe site-ul de specialitate medRxiv.

Cei mai mulți pacienți din studiu „au reușit să dezvolte anticorpi ca răspuns la vaccinare, ceea ce este liniștitor”, spune coautorul Alfred Kim de la Școala de Medicină a Universității Washington din Statele Unite. Nu este clar dacă nivelul redus de anticorpi va duce la scăderea protecției împotriva infectării sau spitalizării, menționează Kim.

Nivelul anticorpilor este de 10 ori mai mic la pacienții care utilizează în mod obișnuit steroizi precum prednison și metilprednisolon și de 36 de ori mai mic la cei care folosesc medicamente care epuizează celulele B, inclusiv Rituxanul Rochex (rituximab) și Ocrevus (ocrelizumab).

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook