Israel| Rată mare de vaccinare, număr scăzut al cazurilor Covid, restricții încă în vigoare

Israel| Rată mare de vaccinare, număr scăzut al cazurilor Covid, restricții încă în vigoare

Israelul a înregistrat o scădere bruscă a numărului de noi cazuri Covid, dar unele restricții sunt încă în vigoare și vor afecta fără îndoială evenimentele din acest an – Ziua Independenței, spre exemplu, este sărbătorită săptămâna aceasta. Anul trecut, comemorările au fost în mare parte virtuale, deoarece Israelul se lupta cu primul val epidemic.

În 2021, evenimentele Memorial Day și Independence Day – care urmează să aibă loc pe 12, respectiv 14 aprilie, ar trebui să aducă un sentiment de normalitate, deoarece o parte a restricțiilor de circulație au fost ridicate datorită campaniei rapide de vaccinare.

Câteva măsuri au rămas, însă, în vigoare.

Adunări

Adunările sunt limitate la cel mult 20 de persoane în spații închise și până la 100 de persoane în spații deschise. Dacă un complex include atât un spațiu interior, cât și unul exterior, este permisă o adunare de până la 100 de persoane.

Adunările pentru deținătorii Green Pass (cei care sunt pe deplin imunizați prin vaccin sau vindecare) nu fac obiectul restricțiilor nici în spațiile private, nici în cele publice. În schimb, măștile trebuie purtate în timpul tuturor adunărilor, chiar și în aer liber.

Sistemul educațional

Școlile nu s-au redeschis în totalitate, deoarece copiii cu vârsta sub 16 ani nu pot fi vaccinați în prezent.

Deocamdată, elevii de gimnaziu vor continua să studieze în format redus. Elevii din clasele V-VI învață în grupuri de până la 20 de elevi, cel puțin patru zile pe săptămână. Clasele VII-XII studiază cu jumătate din efectiv, cel puțin două zile pe săptămână. Sistemul cu prezență redusă a fost complet abandonat pentru grădinițe și clasele I-IV.

În regiunile unde rata de infectare este ridicată, studiile la distanță vor continua pentru elevii din clasele XI-XII. Regula este în vigoare pentru școlile care nu efectuează teste COVID săptămânale, precum și pentru cele în care mai puțin de 75% dintre elevi dețin un Green Pass.

Instituții religioase

Între timp, sinagogile sunt încă supuse unei limite de capacitate, care permite până la 20 de credincioși într-un spațiu închis și până la 100 într-o zonă deschisă.

Sinagogile care permit accesul doar deținătorilor Green Pass și au o capacitate mai mică de 5.000, pot folosi până la 50% din capacitatea și nu pot găzdui mai mult de 1.000 de persoane într-un spațiu închis. Sinagogile cu peste 5.000 de locuri pot găzdui până la 4.000 de persoane și pot opera cel puțin 40% din capacitate.

„Sinagogile Green Pass” care au un spațiu deschis și o capacitate de până la 10.000 de locuri, pot funcționa la 50% din capacitate și nu pot găzdui mai mult de 3.000 de credinciosi. Sinagogile cu un spațiu deschis, care au mai mult de 10.000 de locuri, pot funcționa până la 30% din capacitate, dar nu mai mult de 10.000 de persoane.

Magazine și supermarketuri

În magazinele esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, există o limită de capacitate de o persoană la 7 metri pătrați sau până la 20 de persoane.

Centrele comerciale pot găzdui o persoană la 15 metri pătrați în interiorul spațiului public al complexelor, în timp ce magazinele individuale sunt supuse acelorași restricții de mărime ca și magazinele stradale.

Industria hotelieră

În recepțiile hotelurilor există o limită de o persoană la 7 metri pătrați sau până la 20 de persoane dacă este un spațiu închis și până la 100 de persoane într-o zonă deschisă.

Salile de mese ale hotelului pot funcționa la cel mult 50% din capacitatea lor maximă și nu mai mult de 300 de persoane în același timp.

Piscinele și sălile de sport ale hotelului vor solicita oaspeților să mențină o distanță de doi metri unul față de celălalt.

Restaurante și cafenele

În restaurante, cafenele și baruri, accesul în interior este permis doar celor care dețin un Green Pass; pot funcționa la 75% din capacitate, dar nu mai mult de 100 de persoane. În baruri, este necesar să existe un scaun gol între fiecare persoană, cu excepția cazului în care clienții locuiesc în aceeași gospodărie.

Când luați masa afară, nu sunt permise adunari de mai mult de 100 de persoane în același timp. Într-un bar în aer liber, cel puțin un scaun gol trebuie să fie plasat între fiecare persoană, cu excepția cazului în care oaspeții locuiesc în aceeași familie.

Evenimente și activități organizate

Evenimentele și activitățile organizate sunt disponibile în prezent numai pentru deținătorii Green Pass.

Cele la care participanții stau așezați și nu consumă alimente, într-un spațiu închis, cu până la 5.000 de locuri, pot funcționa la o capacitate de 75%, dar nu mai mult de 1.000 de persoane. Evenimentele în spații închise, cu peste 5.000 de locuri, pot funcționa la o capacitate de 30%, dar nu mai mult de 3.000 de persoane.

Evenimentele care includ oameni așezați, fără să consume alimente, într-un spațiu deschis cu până la 10.000 de locuri, pot funcționa la o ocupare de 75%, dar nu mai mult de 3.000 de persoane. Într-un spațiu deschis cu peste 10.000 de locuri, la 30% ocupare, nu mai mult de 5.000 de persoane.

Industria frumuseții

În saloanele de coafură și înfrumusețare, precum și în salonele de tatuaje, ocuparea permisă este de o persoană la 7 metri pătrați sau până la 20 de persoane în același timp.

Muzeele

În muzee, biletele trebuie comandate în avans. În muzeele mici (mai puțin de 3.000 de metri pătrați) ocuparea este limitată la o persoană la șapte metri pătrați. În muzeele mari (mai mult de 3.000 de metri pătrați), ocuparea este limitată la o persoană la 15 metri pătrați.

Transport public

În transportul public unde se poate face ventilație naturală, călătoria va avea loc doar cu geamurile deschise. Pasagerii trebuie să plătească călătoria validându-și biletul în mod independent și să nu cumpere bilete de la șofer.

În autobuzele de pasageri, folosirea primelor două rânduri din spatele șoferului este interzisă,

În taxiuri, pasagerii nu au voie să stea lângă șofer. Ocuparea unui taxi este limitată la șofer și un pasager sau la șofer și doi pasageri dacă unul dintre pasageri are nevoie de insotitor. Când pasagerii locuiesc împreună, nu există nicio limită a numărului de pasageri autorizați să călătorească împreună.

Pasagerii trenurilor trebuie să comande tichete de tren pentru a-și rezerva locurile în avans, pe lângă biletele obișnuite.

Săli de sport și piscine

Salile de sport si fitness trebuie să funcționeze conform regulii Green Pass. Limita de ocupare este de o persoană la șapte metri pătrați sau până la 20 de persoane într-un spațiu închis și până la 100 de persoane într-o zonă deschisă.

Piscinele închise sau în aer liber vor permite accesul doar deținătorilor de Green Pass și numai pe bază de programare.

De Ziua Independenței, evenimentele vor avea loc în conformitate cu restricțiile adunărilor sau ca parte a schemei pentru evenimente, pentru deținătorii Green Pass.

Aeroportul Ben Gurion

La ieșirea sau intrarea în Israel, un test negativ Covid trebuie prezentat oficialilor de pe aeroport. Titularii Green Pass sunt scutiți de izolare la sosire.

Oricine nu a fost vaccinat sau vindecat este obligat să intre în carantină la domiciliu timp de 10 zile și să fie supus testării Covid.

Sursa: Ynet News

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook