Vaccinarea adolescenților, la un pas de a fi autorizată în Europa. „Este esențial să fie imunizați”

Vaccinarea adolescenților, la un pas de a fi autorizată în Europa. „Este esențial să fie imunizați”

La sfârșitul lunii martie, Pfizer/BioNTech a anunțat că vaccinul său a fost 100% eficient la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu alte cuvinte, niciunul nu a avut o formă simptomatică de Covid. „Observ că datele nu sunt încă disponibile într-un articol științific și că, pentru moment, trebuie să fim mulțumiți cu informații limitate”, spune Marie-Paule Kieny, președintele Comitetului pentru vaccinuri Covid-19 din Franța. „Dar rezultatele sunt încurajatoare”.

Autorizat în Israel

Prin urmare, pentru această grupă de vârstă, producătorul a solicitat o autorizație în Statele Unite, care este în prezent examinată. În Israel,„asociația pediatrică s-a declarat în favoarea utilizării, dacă se acordă undă verde de la FDA (Agenția americană pentru Medicamente)”, explică medicul Irène Fermont, imunohematolog și specialist în farmacovigilență din Israel.

Și în Europa? „Depunerea cererii la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este iminentă”, transmite Pfizer. De acolo, răspunsul ar putea veni rapid. Sunt în curs studii suplimentare pe copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani. În ceea ce privește concurenții Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca, aceștia desfășoară în prezent aceleași studii.

În fața focarelor epidemice cauzate de apariția variantelor, se schimbă tactica de combatere a virusului? „Da”, răspunde virusologul Marie-Paule Kieny. Strategia inițială de vaccinare s-a axat pe eliminarea mortalității și morbidității asociate cu SARS-CoV-2 și pentru aceasta a fost necesară vaccinarea persoanelor vulnerabile, în funcție de vârstă sau de existența patologiilor de bază. Acum, strategia evoluează și dorința este de a preveni circulația virusului”.

În primul rând, explică specialistul, scopul este „să se poată redeschide societatea (cultură, sport, economie) fără teama unui focar epidemic, inclusiv în rândul tinerilor, care ar putea transmite virusul persoanelor vulnerabile”. Prin urmare, cei tineri, exclusi până acum din campania de vaccinare, ar fi veriga lipsă, dar necesară pentru a îmblânzi epidemia. „Va fi esențial să fie vaccinați și adolescenții și, eventual, copiii de vârstă școlară. Siguranța vaccinurilor ARNm, până în prezent, pare a fi satisfăcătoare”.

De acest lucru este convins și specialistul în boli infecțioase pediatrice, Robert Cohen. „A trebuit să-i protejăm pe cei fragili, acum trebuie să-i protejăm pe cei care ar putea răspândi virusul. Este cazul adolescenților, „la fel de contagioși ca adulții ”, spune președintele consiliului național profesionist de pediatrie, înlănțuind argumentele: vaccinurile ARNm limitează riscul transmiterii de la 60 la 90%. Toleranța este bună și adolescenții sunt foarte buni producători de anticorpi”.

Dar, în afară de riscul scăzut de sindrom Kawasaki, care a afectat aproximativ 300 de copii, majoritatea adolescenți, riscul de a dezvolta o complicație gravă de la Covid este scăzut pentru elevii de liceu și gimnaziu. „Să recunoaștem, beneficiul individual pare mic, dar este indirect. Vaccinarea lor este singura modalitate de a redeschide școlile într-un mod mai sigur și de a lupta împotriva izolării și depresiei în creștere”.

În Israel, tinerii de 16-18 ani primesc deja vaccinul, astfel încât examenele să se poată derula normal. „Pentru moment, nu a existat niciun semnal, dacă ar fi existat o problemă, am fi văzut-o”, avertizează Irène Fermont. „Adolescenții trebuie să iasă, să trăiască, nu le putem strica viața la nesfârșit!”, spune pediatul Robert Cohen.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook