Rusia și China folosesc campanii de manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile occidentale, arată un raport UE

Rusia și China folosesc campanii de manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile occidentale, arată un raport UE

Mass-media rusă și chineză încearcă în mod sistematic să provoace neîncredere în vaccinurile occidentale anti-Covid-19 prin ultimele lor campanii de dezinformare care vizează divizarea Occidentului, arată un raport al Uniunii Europene. Din decembrie până în aprilie, mass-media de stat din cele două țări a promovat știri false în mai multe limbi, exagerând preocupările privind siguranța vaccinurilor, făcând legături neîntemeiate între vaccin și decese în Europa și promovând vaccinurile rusești și chinezești ca fiind superioare, potrivit studiului UE.

Kremlinul și Beijingul neagă toate acuzațiile UE, care produce rapoarte periodice și caută să lucreze cu Google, Facebook, Twitter și Microsoft pentru a limita răspândirea știrilor false.

Diplomația vaccinurilor rusești și chinezești „urmează o logică de joc cu sumă zero și este combinată cu eforturi de dezinformare și manipulare pentru a submina încrederea în vaccinurile fabricate în Occident”, arată studiul UE publicat de unitatea de combatere a dezinformării a blocului, care face parte din divizia sa de politică externă al SEAE.

„Atât Rusia, cât și China folosesc canale mass-media controlate de stat, rețelele de media proxy și social media, inclusiv conturi oficiale diplomatice de social media, pentru a atinge aceste obiective”, se spune în raport, citând 100 de exemple rusești în acest an.

UE și NATO acuză în mod regulat Rusia de acțiuni sub acoperire, inclusiv dezinformare, pentru a încerca să destabilizeze Occidentul prin exploatarea diviziunilor din societate.

Problemele privind furnizarea de vaccinuri AstraZeneca, cât și efectele secundare foarte rare ale serurilor produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson au fost amplu exploatate.

„Atât canalele oficiale chineze, cât și mass-media pro-Kremlin au amplificat conținutul cu privire la presupusele efecte secundare ale vaccinurilor occidentale, denaturând și împingând în zona senzaționalului rapoartele internaționale”.

„VACCIN HAOS”

Rusia neagă orice astfel de tactică, iar președintele Vladimir Putin acuză „dușmanii străini” că au vizat Rusia prin răspândirea de știri false despre coronavirus.

Anul trecut, China a încercat să blocheze un raport al UE potrivit căruia Beijingul răspândea dezinformări cu privire la focarul de coronavirus, potrivit unei anchete a Reuters.

Presa rusă a raportat că „Brexit-ul a salvat Marea Britanie de„ haosul vaccinului” care cuprinde UE”. „Astfel de narațiuni indică un efort de a semăna diviziunea în UE”, subliniază raportul, publicat online pe euvsdisinfo.eu

Între timp, China și-a promovat vaccinurile drept „bun public global” și „le prezintă ca fiind mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare și, de asemenea, pentru Balcanii de Vest”. Țările din Balcanii de Vest sunt văzute ca viitori membri ai UE.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook