Vaccin Pfizer/BioNTech| Cele 4 cazuri de paralizie sunt reale, dar nu sunt îngrijorătoare

Vaccin Pfizer/BioNTech| Cele 4 cazuri de paralizie sunt reale, dar nu sunt îngrijorătoare

Patru pacienți care au fost vaccinați în studiile clinice ale Pfizer/BioNTech au raportat paralizie facială după injectare. Nu trebuie să ne facem griji, spun specialiștii.

Dezvoltat în timp record, vaccinul Pfizer/BioNTech ridică multe semne de întrebare. Rezultatele studiilor clinice sunt analizate îndeaproape, iar utilizatorii de internet au fost alarmați în ultimele zile de descoperirea a patru cazuri de paralizie facială survenite în urma vaccinării. Nu este suficient pentru a pune sub semnul întrebării siguranța vaccinului, cred autoritățile americane de sănătate, care nu consideră aceste rezultate îngrijorătoare, dar rămân la un nivel ridicat de vigilență.

Fără panică

Preocupările împărtășite de utilizatorii de internet provin dintr-o analiză a rezultatelor colectate de Pfizer/BioNTech în timpul studiilor clinice. FDA, agenția SUA care se ocupă de produsele alimentare și medicamente, a analizat în detaliu datele furnizate de laboratoare, și le-a consemnat într-un raport de aproximativ 50 de pagini. În acest document sunt menționate cazurile de paralizie facială.

Interesant este că nu au existat cazuri în rândul voluntarilor care au primit un placebo. La prima vedere, aceste date par să indice faptul că vaccinarea implică un risc suplimentar, o concluzie la care FDA subscrie doar parțial.

Relația cauză-efect nu este stabilită – spune FDA

„Deși baza de date privind siguranța a dezvăluit un dezechilibru al cazurilor de paralizie (patru în grupul de vaccinuri și niciunul în grupul placebo), relația cauză-efect nu este stabilită, din cauza unui nivel scăzut al numărului de cazuri și o frecvență similară cu cea observată la populația generală”. Agenția adaugă că datele din observațiile viitoare vor fi utile și ne vor permite să observăm dacă există, într-adevăr, o legătură.

Patru cazuri detectate, dintr-un total de aproximativ 22.000 de persoane vaccinate, sau puțin sub 0,02 cazuri la 100 de pacienți. Patologia în cauză este așa-numita paralizie a lui Bell sau paralizia facială rece. Se caracterizează prin deteriorarea nervului facial, care provoacă paralizie pe o parte a feței și poate fi cauzată de diverse virusuri și boli: varicela, SIDA, oreion, dar și boala Lyme.

Cu patru cazuri pentru aproximativ 22.000 de voluntari, incidența rămâne scăzută, aproape de 18 cazuri la 100.000 de persoane. Studiile estimează că numărul cazurilor oscilează în general între 15 și 30 la 100.000 în fiecare an, în populația generală.

Cel mai surprinzător element este, prin urmare, nu că au fost observate patru cazuri în rândul persoanelor vaccinate, ci mai degrabă că niciunul nu a fost identificat la persoanele care au primit placebo. Nu neapărat foarte cunoscută publicului larg, paralizia lui Bell a fost scoasă la lumină în urmă cu câțiva ani de Angelina Jolie. Actrița americană a recunoscut că a fost diagnosticată în 2017 cu această boală. Trebuie amintit că, în majoritatea cazurilor, paralizia dispare după câteva săptămâni sau luni, cu sau fără tratament.

În concluzie, este corect să afirmăm că patru voluntari din studiile Pfizer/BioNTech au suferit de o anumită formă de paralizie facială după vaccinare. Pe de altă parte, elementele colectate de autoritățile sanitare nu permit stabilirea unei legături între vaccin și apariția acestei patologii.

Ratele de prevalență observate în grupul de voluntari sunt similare cu cele observate la populația generală, ceea ce sugerează că injectarea unui vaccin nu a avut un impact asupra dezvoltării unei astfel de paralizii.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook