Vaccin anti-Covid| Șefii laboratorelor au câștigat deja 1 miliard de dolari, fără să ofere vreo garanție

Vaccin anti-Covid| Șefii laboratorelor au câștigat deja 1 miliard de dolari, fără să ofere vreo garanție

Deși nu așteptăm un vaccin împotriva Covid-19 înainte de 2021, liderii laboratoarelor implicate în dezvoltarea unui remediu au obținut deja profituri substanțiale.

Potrivit New York Times, directorii de la cele unsprezece companii majore de biotehnologie implicate în cercetare au câștigat deja mai mult de 1 miliard de dolari [850 de milioane de euro] din martie.

În majoritatea cazurilor, aceste remunerații sunt legate de planurile lor de acțiuni (stock-options), a căror valoare a crescut în același timp cu acțiunile la bursă ale acestor firme – și care au fost vândute înainte ca „bula” să aibă timp să scadă.

Prețul Regeneron, o companie de biotehnologie care dezvoltă un tratament pe bază de anticorpi împotriva coronavirusului, a crescut cu 80% din februarie. Între timp, principalii directori ai grupului au revândut acțiunile pe care le aveau, în valoare 700 de milioane de dolari. Liderul său, Leonard Schleifer, a câștigat astfel 178 milioane dolari într-o singură zi în luna mai, relatează New York Times.

Moderna, care a transmis o serie de comunicate de presă în care dezvăluie rezultatele promițătoare ale studiilor sale privind vaccinul, și-a triplat valoare acțiunilor față de luna ianuarie. Directorii săi au încasat 248 milioane USD în urma vânzării de acțiuni.

Profită de « bule »

Însă cel mai emblematic caz este cel al lui Vaxart, o companie cu doar 15 angajati a cărei valoare bursieră a crescut de șase ori după anunțarea participării la un program guvernamental de cercetare a unui vaccin. CEO-ul său, Andrei Floroiu, care a fost numit în funcție cu doar câteva săptămâni înainte și care a primit 4,3 milioane de stock-options când a fost angajat, și-a văzut darul de bun venit crescând la peste 28 de milioane.

Aceste tranzacții sunt uneori la limita legalității: beneficiarii de stock-options sunt, în principiu, obligați să le păstreze pentru o anumită perioadă de timp înainte de a le revinde. Mai mult decât atât, aceste comunicate de presă, care încântă astfel investitorii și împing prețurile acțiunilor până la sume exorbitante se bazează adesea pe realități înfrumusețate.

Vaxart a fost selectată pentru a participa la un studiu clinic, dar nu se numără printre beneficiarii direcți ai fondurilor. În ciuda afirmațiilor lor, Moderna, Regeneron, Novavax sau Inovio nu au nici cea mai mică dovadă concretă că vor reuși să aducă un vaccin pe piață într-un timp scurt.

În plus, nu mai puțin de 150 de candidați participă la cursa pentru a crea acest celebru vaccin anti-Covid. Presupunând că unul sau mai mulți dintre ei reușesc să dezvolte un vaccin eficient, profiturile lor potențiale nu vor atinge niciodată valoarea pe care piața bursieră le-o atribuie.

Liderii lor știu foarte bine acest lucru, tocmai de aceea se grăbesc să-și încaseze câștigurile, înainte de a exploda bula.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook