Vacanța de primăvară a elevilor se prelungește cu trei săptămâni. Evaluarea Națională este amânată

Vacanța de primăvară a elevilor se prelungește cu trei săptămâni. Evaluarea Națională este amânată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că elevii de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai târziu. În plus, vacanța de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni și va dura între 2 aprilie și 4 mai. Școlile își vor continua activitatea fizic, până pe 1 aprilie, cu excepția celor care se află în localități carantinate.

„Pot să vă spun că nu vor fi perturbate simulările examenelor care se încheie pe data de 31 martie, deci şcolile vor rămâne deschise cel puţin până la data de 1 aprilie. De asemenea pot să vă spun că examenul de Bacalaureat va rămâne pe aceleaşi date care au fost deja stabilite, comunicate şi sunt cunoscute. Evaluarea naţională se va muta după examenul de Bacalaureat. Atâta vreme cât nu modificăm numărul de săptămâni de şcoală, cât am adaptat programa de examen şi elevii se pregătesc în acest fel, nu cred că sunt motive de modificare în plus a acestei tematici de examen”, spune Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a transmis că „ar fi o situație absurdă” dacă terasele sau mall-urile ar rămâne deschise, dar școlile se vor închide. „Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului potrivit căruia şcolile trebuie să se închidă ultimele, doar dacă e nevoie”.

Cîmpeanu afirmă că schimbările legate de structura anului școlar au rolul de a reduce „perturbările”.

„Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă pe data de 2 aprilie până în 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe. Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni. În acest fel, perioada lunii aprilie, care e cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității. Al doilea avantaj e că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică. Se va desfășura între 28 iunie și 1 iulie. Vom echivala competențele. Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, se regăsește în păstrarea datelor evaluărilor claselor a IV-a și a VI-a, iar la clasa a II-a urmând a fi reprogramate în luna mai”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook