Ungaria aprobă în regim de urgență vaccinurile Sputnik V și AstraZeneca

Ungaria aprobă în regim de urgență vaccinurile Sputnik V și AstraZeneca

Agenția Medicamentului din Ungaria aprobă în regim de urgență vaccinul britanic AstraZeneca și pe cel rusesc, Sputnik V. Gergely Gulyas, purtătorul de cuvânt al guvernului Viktor Orban, a confirmat informațiile apărute în presa locală. El spune că ministrul de Externe, Peter Szijjarto, este în drum spre Moscova, unde va purta discuții cu oficialii ruși, în legătură cu vaccinul.

Ungaria devine astfel prima țară europeană care primește serul rusesc – o mișcare care arată dorința autorităților de la Budapesta de a ridica restricțiile cât mai repede posibil, pentru a reporni economia. Uniunea Europeană nu a dat încă undă verde vaccinului rusesc.

De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a dat aprobare nici pentru vaccinul produs în colaborare de AstraZeneca și Universitatea Oxford, dar decizia ar putea veni pe 29 ianuarie, scrie Reuters.

Gulyas spune că Rusia și-a rezolvat problemele privind stocurile de vaccin și că o „mare cantitate” ar putea fi livrată Ungariei, în curând.

Ungaria este prima țară care „a sesizat avantajele vaccinului Sputnik V”, crede Kirill Dmitriev, CEO al Russian Direct Investment Fund.

„Această decizie importantă demonstrează că siguranța și eficacitatea de peste 90% a vaccinului este prețuită de partenerii noștri din Ungaria”, spune el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook