Un vaccin produs ilegal a dus la apariția unei noi variante a virusului pestei porcine africane, spun oficialii australieni

Un vaccin produs ilegal a dus la apariția unei noi variante a virusului pestei porcine africane, spun oficialii australieni

O boală care a ucis aproape un miliard de porci pe plan global, de la apariția sa în secolul al XX-lea și care provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință. Serviciile de biosecuritate din întreaga lume sunt în alertă maximă după apariția de noi variante de pestă porcină africană. Una dintre ele s-a dezvoltat din cauza unui vaccin ilegal, spune un medic australian.

„Ca în cazul oricărui virus, am fost atenți și la cele ale virusului pestei porcine africane. Variațiile ar putea fi naturale. Însă am constatat că anumite deleții din genom (adică mutații, prin recombinare virală) sunt similare cu cele observate în dezvoltarea vaccinurilor”, au declarat autoritățile sanitare australiene prin vocea lui Mark Schipp, medic veterinar.

O boală pentru care, oficial, nu există vaccin

Vestea este cu atât mai îngrijorătoare cu cât nu există până în prezent un vaccin împotriva pestei porcine africane.

Citat de canalul public de televiziune australian ABC, dr. Schipp afirmă ferm că „pentru a dezvolta un vaccin, genele specifice trebuie șterse din genomul virusului, iar delețiile observate în noua variantă a virusului pestei porcine africane au fost făcute pe aceleași gene”.

„Se poate deci ca noua variantă să provină din utilizarea ilegală a vaccinurilor”, spune expertul. Dar medicul veterinar șef australian nu comunică detalii suplimentare cu privire la presupusa origine a unui astfel de potențial vaccin ilegal.

O sursă din Asia

Ministrul australian al Agriculturii, David Littleproud, indică faptul că toate tulpinile recente de pestă porcină africană au fost detectate în Asia, fără a preciza cu exactitate în ce țări.

Înainte de sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, care pe tot continentul asiatic, dar și în Australia, generează un aflux de călătorii și o cerere crescută de carne de porc, guvernul federal australian cere vigilență crescută privind controalele veterinare, pentru a evita o eventuală contaminare.

Semne evidente

„Există riscul ca boala să treacă neobservată, deoarece semnele asociate cu noua tulpină sunt mai puțin evidente”, explică David Littleproud.

„Noua variantă are, de fapt, o rată mai mică a mortalității”, a adăugat el. „Este o boală care duce la oboseală cronică, creștere mai lentă a animalelor și fertilitate redusă. Deci, dacă nu reperăm semnele mai sus menționate, riscăm să lăsăm această nouă variantă să se răspândească și mai mult”, insistă ministrul australian al Agriculturii.

Începând din 2018, în Asia au fost identificate peste 11.600 de focare ale bolii, dintre care cel puțin 3.000 sunt încă în curs de desfășurare.

Sursa: Cnews

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook