Un spital din Franța tratează pacienții Covid prin oxigenoterapie. „Inhibă dezvoltarea virusului”

Un spital din Franța tratează pacienții Covid prin oxigenoterapie. „Inhibă dezvoltarea virusului”

Covid-19 este o boală care se manifestă cel mai adesea prin simptome precum tuse, dureri corporale, febră, oboseală severă, pierderea gustului și a mirosului. Unii pacienți prezintă semne clinice mult mai grave – dificultăți grave de respirație – și au nevoie de resuscitare. Oxigenoterapia le permite pacienților să își recapete funcția respiratorie și să limiteze efectele bolii. Acesta este obiectivul unui program de cercetare lansat la spitalul Sainte-Anne din Toulon.

Camera hiperbară 

Terapia cu oxigen hiperbar este o tehnică care permite pacientului să respire oxigen la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică, într-o „cameră hiperbară”. Accidente de decompresie la scufundari, embolii gazoase, intoxicații cu monoxid de carbon pot fi tratate prin acest procedeu.

5 sesiuni de câte 1:15h pe săptămână

După un examen clinic detaliat, pacienții Covid sunt supuși unei presiuni de un bar, echivalentul scufundării la 10 metri adâncime în mare. O sesiune durează 1:15h și trebuie repetată de 5 ori pe săptămână. De fiecare dată, pacientul respiră 100% oxigen, ceea ce favorizează regenerarea țesutului pulmonar afectat de coronavirus.

„Virusul dăunează plămânilor și îi împiedică să fie bine oxigenați. Se simt imediat mai bine. O cantitate suficientă de oxigen inhibă dezvoltarea virusului. Multe terapii sunt centrate pe oxigen”, spune Prof. Jean-Eric Blatteau, șeful unității de medicină hiperbară.

Ar putea terapia cu oxigen să devină tratament oficial pentru Covid? Este încă prea devreme pentru a spune. 20 de pacienți au trecut prin camera hiperbară de la începutul programului de cercetare, pornit în februarie 2020.

Spitalul speră să trateze cel puțin 50 pentru a putea trage concluzii mai clare.

Sursa: France3

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook